Nye sikkerhetstiltak fra Facebook

Nye sikkerhetstiltak fra Facebook

Skal gjøre mer for å sikre brukerne mot nettfiske og svindelforsøk.

Det er ikke overalt man tar seg fri på himmelspretten. Facebook benyttet torsdagen til å avduke to nye sikkerhetstiltak som er tenkt å gi brukerne bedre beskyttelse mot nettfiske og andre svindelforsøk spredt via den populære nettjenesten.

Nyheten om de nye sikkerhetstiltakene kom samtidig med at selskapet kunne avsløre at de hadde identifisert en hacker som tidligere i år prøvde å selge 1,5 million Facebook-kontoer. Den russiske hackeren, som kaller seg Kirllos, skulle ifølge egne utsagn allerede ha solgt 700 000 kontoer da han ble oppdaget av VeriSigns iDefense-avdeling. I ettertid har det imidlertid blitt sådd usikkerhet rundt russerens utsagn.

Det er ikke noe nytt at det selges hackede Facebook-kontoer, med Kirllos hevdet å sitte på et uvanlig stort antall kontoer som han solgte til rene gi-bort-priser. Hackeren solgte 1 000 Facebook-kontoer for mellom 25 og 45 dollar, avhengig av hvor mange kontakter kontoen hadde.

Bedre sikkerhet mot hackere

Nå ønsker altså Facebook å gjøre det langt vanskeligere for hackere som Kirllos. Med de nye sikkerhetstiltakene skal det blir langt vanskeligere å få tilgang til andres Facebook-konto.

- I Facebook jobber vi hele tiden med å utvikle nye metoder for å beskytte brukerne våre fra forskjellige type svindelforsøk, og for å sikre at brukerkontoer og informasjon om brukerne er godt sikret, meldte programmereren Lev Popov i Facebook i et blogginnlegg torsdag.

- De to nye sikkerhetsverktøyene skal holde skurkene ute og samtidig melde fra til brukerne om mistenkelig aktivitet i forhold til kontoene deres, slik at de raskt kan rette opp i problemene.

Et av de nye sikkerhetstiltakene, som fra torsdag ble tilgjengelig for alle Facebook-brukere, er muligheten til å klarere kun valgte pc-er eller andre enheter for bruk med Facebook-kontoen din. Hvis noen prøver å logge på kontoen fra en pc eller annen enhet, for eksempel en mobiltelefon, som ikke er godkjent, vil du få beskjed om det. Denne funksjonen må du selv velge å aktivere i brukeoppsettet på Facebook.

I praksis vil det være slik at du som bruker kan tillate innlogging på Facebook-kontoen din fra pc-en hjemme, pc-en på kontoret og mobiltelefonen din. Facebooks nye sikkerhetsfunksjon vil da aktiveres hvis noen prøver å logge på annensteds fra. Brukeren vil få beskjed om at noen har forsøkt å logge seg på kontoen fra en maskin som ikke er godkjent, og samtidig få informasjon om hvordan han eller hun kan bytte passord og bedre sikre brukerkontoen.

Hvem er dette?

Facebook har også innført et system som skal oppdage mistenkelige innlogginger.

- Hvis vi oppdager at noen prøver å logge inn på kontoen din fra en ukjent maskin eller mobiltelefon, vil vi be personen om å svare på et personlig spørsmål for å bevise at det faktisk er kontoens eier som prøver å logge seg inn, skriver Popov.

Ifølge Popov kan spørsmålene for eksempel gå ut på at du må oppgi fødselsdatoen din, eller at du må kunne navngi personer du kjenner på et bilde. Hvis du tidligere har satt opp kontoen med sikkerhetsspørsmål, av typen hvor du skal oppgi navnet på det første kjæledyret eller barneskolen du gikk på, kan det være at du må svare på et av disse også. Poenget er at spørsmålene skal være enkle å svare på for den som faktisk eier kontoen, mens de vil være nærmest umulige å svare på for en hacker som ikke kjenner deg.

Sikkerhet