Nye svindelsikre Visa-kort på vei

Nye svindelsikre Visa-kort på vei

Kort med kodegenerator skal rulles ut i Europa, og kan komme til Norge.

Ta et kredittkort, legg på en engangskodegenerator. Vips, så er sikkerheten økt betraktelig. Det blir vanskelig for skurkene å misbruke kortet på internett. Computerworld skrev i slutten av 2008 at Visa var i gang med tester av slike kort i Storbritannia og USA. Piloten ble rullet ut i 2009.

Nå er de ferdig testet og klar til kommersiell lansering i Europa.

3DS

Codesure heter kortet, og inneholder tolv knapper og en liten skjerm som man bruker for å få frem engangskoden. Når du shopper på nettet vil denne engangskoden bli etterspurt før handelen kan fullføres.

Det hele er en videreutvikling av det allerede eksisterende 3D Secure-systemet (3DS), også kjent som Verified by Visa, et system de fleste norske netthandler bruker. Systemet gjør at brukeren blir etterspurt en kode før handelen er i boks. Men 3Ds-systemet har så langt brukt «statiske» passord, som har gjort dem usikre sammenlignet med engangskodeløsningen, ettersom engangskodeløsningen krever at du har kortet fysisk tilgjengelig når du handler.

Også andre funksjoner

Kortet kan ifølge Visa også brukes til andre ting, som nettbank, via såkalt samtidig autentisering. Her viser banken en tallkode på skjermen, som kunden så trykker på sitt kort, for så å få generert en kode, som igjen skrives på datamaskinen. Dermed blir banken enda sikrere på at du er den du er, og du kan være sikker på at banken er nettopp banken.

Kortet vil også kunne brukes til andre nettjenester, til telefonbank eller til og med som autentifikasjonskode for tredjeparts VPN-nettverk. Under pilottesten ble det blant annet brukt med Verified by Visa-systemet (via Corner Banac), til VPN (via Barelaycard), til nettbankinnlogging (via Iw Bank) og til å generere dynamiske CVV2-koder til bruk i nett- og telefontransaksjoner i stedet for den statiske CVV2-koden (via Cal Bank). Bankselskapet MBNA har også testet ut kortet.

Opp til bankene

En undersøkelse viser at 86 prosent av pilotens deltakere følte seg mer sikre med det nye kortet.

Trond Cornelius Brekke, pressekoordinator i Visa Norge, sier det er opp til bankene hvorvidt kortet vil bli brukt i Norge.

- Om det kommer til Norge er opp til den enkelte bank å bestemme. Det er de som velger hvilke Visa-produkter de velger å tilby norske kortholdere, sier han til Computerworld.

Les om:

Sikkerhet