Nye veier for hackere inn i huset ditt

DEBATT: Når hjemmet vårt blir stadig smartere er det viktig å være klar over risikoene som skjuler seg under overflaten av denne teknodrømmen.

Publisert Sist oppdatert

Når kjøleskapet bestiller matvarer for deg og støvsugeren rengjør hjemmet på egen hånd er også privatlivet mer utsatt for innbrudd enn noensinne.

I en episode av den populære tv-serien «Mr. Robot» blir tv-en og radioen skrudd av og på tilfeldig, mens vannet i dusjen vekslet mellom kokende og iskaldt samtidig som varmepumpa kjølte ned huset til arktiske temperaturer. Hackere hadde tatt kontroll over dette fiktive hjemmet og tvang beboerne til å forlate det. Men hvor nærme virkeligheten var det egentlig? Altfor nærme, viser det seg.

I 2013 skrev Forbes om hvordan de tok kontroll over et smarthus og manipulerte lys og vannpumper. Universitetet i Michigan avslørte svakheter i SmartThings-tjenestene til Samsung, som utløste både røykalarmer og låste opp dører. Check Points forskere har også funnet svakheter i trådløst tv-utstyr kriminelle brukte til å få adgang og ta kontroll over hele det tilknyttede nettverket.

Med de nye digitale assistentene som Amazon Echo og Google Home, blir også sikkerheten utfordret. 35 millioner amerikanere bruker nå stemmestyrte assistenter minst en gang i måneden. Når disse enhetene har mikrofonene på hele tiden, blir privat informasjon et attraktivt mål for datakriminelle. Nylig oppdaget Check Point en svakhet i LGs Smart ThinQ-tjeneste, som kunne gi hackere tilgang til ovner, kjøleskap og støvsugere. Se den skremmende videoen her.

Svært ofte blir disse produktene laget for å øke brukervennligheten, mens sikkerheten bare implementeres til slutt. Mange slike apparater har svak maskinvare og datakraft, som gjør det desto vanskeligere å sikre dem. Når en svakhet først oppdages, vil den derfor ikke uten videre bli automatisk oppdatert. Det gjør produktene sårbare for utnyttelse.

Det er kjent at de aller fleste ikke tar datavanene sine så alvorlig. Selv om enhetene man bruker har innebygde sikkerhetsfunksjoner, må ofte brukeren selv ta ansvar for å aktivere dem. Enten det er å sette opp kryptering, endre passord eller laste ned nyeste programversjon.

En ny undersøkelse avdekket at over 50 prosent av bedrifter som bruker smarte enheter ikke engang endrer standardpassordet som følger med. En ting vi har lært de siste 20 årene innen datasikkerhet, er at når ny teknologi dukker opp, vil det alltid være noen som finner ut hvordan den kan hackes.

Her er noen tips for å unngå det.

1. Ta kontroll over eget nett: Endre alltid passordet på nye enheter og bruk alltid passord på nettverket. Benytt en brannmur som gir deg kontroll over innkommende tilkoblinger. Gi også nettet et unikt navn og begrens antall enheter som kan koble seg til.

2. Del nettet i to: Ett nettverk for datamaskiner, nettbrett og telefoner, et annet for smarte enheter som støvsugere osv. Separering av disse to vil beskytte personlig informasjon bedre.

3. Oppdater alt: Følg med på produsentens nettside for de nyeste programvareoppdateringene. Oppdater med en gang de blir tilgjengelig for å unngå angrep.