Nytt liker- angrep på Facebook

Nytt "liker"- angrep på Facebook

Farmville og Sex & Singelliv 2 brukes som lokkemiddel for å kapre Facebooks "liker" knapp.

Angrepet benytter seg av i øyenfallende beskjeder relatert til det populære spillet Farmville, filmen Sex & Singelliv 2 eller sex for å fange oppmerksomheten til Facebook-brukere som surfer nettsider med "liker"- knappen. Det skriver sikkerhetsselskapet PandaLabs i en pressemelding på onsdag.

Når man klikker på en kapret "liker"-lenke tas man til en nettside som inneholder bilder eller video med relevant innhold. Dermed blir det postet en beskjed på brukerens Facebook-profil som indikerer at man "liker" dette innholdet, sammen med en tekst som ikke kontrolleres av brukeren.

Et lignende angrep rammet Facebook tidligere denne uken med meldingen "De 101 deiligste damene i verden," (101 hottest women in the world) og når man klikket på denne lenken havnet man på en nettside med et bilde av Hollywood-skuespillerinnen Jessica Alba. Hvis man så klikker på denne siden, sendes det automatisk en melding til brukerens Facebook-profil hvor det står at man "liker" denne historien, og derved oppfordrer andre til å klikke på lenken.

Denne teknikken, kjent som "klickjacking," lurer brukere til å "like" en nettside uten at man er klar over at man samtidig anbefaler nettsiden til alle sine venner på Facebook.

Økonomiske motiver

Hensikten med "klickjacking" ligger i betal-per-klikk systemet, som teller antall klikk på en side og på denne måten genererer økonomisk fortjeneste for bakmennene.

- Nettkriminelle tjener penger ved å lure deg til nettsider med reklame, eller de forsøker å selge deg en eller annen test, sier Luis Corrons, direktør i PandaLabs.

Han advarer samtidig folk om å være spesielt oppmerksomme på beskjeder med fengende tekst på Facebooks interne beskjedsystem, og å være forsiktige med å klikke på "liker"-knappen på eksterne nettsider.

- Må stramme inn

- Facebook må vurdere å endre hvordan "liker"-funksjonen brukes på nettet, sier Graham Cluley, teknisk konsulent i sikkerhetsselskapet Sophos.

- Det er klart at Facebook må stramme inn på måten man "liker" eksterne nettsider før dette blir enda mer misbrukt av ondsinnede hackere og spammere, sier Cluley til PC Worlds nyhetstjeneste.

Les om:

Sikkerhet