Nytt nettsamfunn skal stoppe sensur

Nytt nettsamfunn skal stoppe sensur

The Global Square skal bli den nye Wikileaks-støttede plattformen for nettundergrunnen.

The Global Square, eller Det globale torget, er en verdensomspennende sosial samarbeidsplattform som retter seg mot aktivister og det globale samfunnet. En fungerende prototyp av plattformen skal etter planen lanseres i løpet av neste måned.

The Global Square -plattformen er bygget opp i samme stil som sosiale nettverk som Twitter og Facebook, men den store forskjellen er at The Global Square er utviklet med peer-to-peer-teknologi, nærmere bestemt en p2p-teknologi kalt Tribler.

- Umulig å stenge, vanskelig å overvåke

Nettopp denne spesielle p2p-teknologien gjør at det blir nærmest umulig å stenge eller sensurere nettverket, hevdet The Global Square i en kunngjøring denne uken, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

- Innholdsfilene er ikke sentralisert på noen fysisk server, slik at nettverket tilhører brukerne, heter det i kunngjøringen.

Prosjektet bygges av frivillige programmerere og utviklere som bidrar til å få på plass den planlagte funksjonaliteten for den nye plattformen, som lages med åpen kildekode og i tillegg skal være på flere språk.

Nestleder Bjørn Remseth i Elektronisk Forpost Norge, en organisasjon som blant annet engasjerer seg i spørsmål om nettverks- og delingskultur, personvern, nettnøytralitet og frihet fra overvåking i det digitale samfunn, er langt fra overrasket over planene om The Global Square.

Prinsipper og frihet på nett

- Dette er nok et eksempel på et overlay-nettverk, de bruker peer-to-peer-teknologi for å legge seg på toppen av selve internett for å unngå overvåking, sier Remseth til Computerworld.

Han mener saken handler om det prinsipielle med det åpne internett, som i stadig økende grad legges under offentlighetens og myndighetenes behov for overvåking og kontroll.

- I internetts ungdom var ikke dette problematisk rett og slett fordi internett da var åpent og fritt, mens utviklingen har gått i retning av mer overvåking, mindre frihet og reduserte muligheter til å opptre anonymt på internett, sier Remseth.

Wikileaks sa i november i fjor at The Global Square skulle bli en nettbasert plattform som kunne videreføre Wikileaks’ misjon og budskap, og flere aktivister gav uttrykk for et behov for et globalt torg ”der mennesker fra alle nasjoner kan komme sammen som likeverdige for å kollektivt delta i og koordinere fellesaksjoner og for å utforme felles mål og ambisjoner”.

Plattformen inkluderer forskjellige verktøy, som interaktive kart med oversikt over pågående folkeaksjoner rundt omkring i verden, søkefunksjoner som lar brukerne finne ”torg”, arrangementer og arbeidsgrupper, nyhetsstrømfunksjon, et offentlig og et privat beskjedsystem, og et forum for offentlig debatt hvor man også kan være med å stemme over spesifikke avgjørelser.

Spennende idé, men ...

Remseth tenker at Global Square kanskje kan lykkes med å opprette en infrastruktur der det er mulig å være anonym, og der informasjon Wikileaks publiserer kanskje kan være kilde til organiserte aksjoner som ellers ikke ville vært mulig på grunn av overvåking.

- Jeg synes dette er en kjempespennende idé, men ideer er billige, og om ambisjonene lykkes avhenger helt av hvordan dette blir gjennomført og mottatt og om det skaper engasjement. Det blir spennende å se, og jeg kommer til å følge med på hvordan det går med dette prosjektet når det kommer, sier Remseth.

The Global Square starter opp med en frittstående applikasjon til pc-en, som skal følges opp med en smarttelefon-app senere i år.

Sikkerhet