Også Windows-mobiler lagrer stedsdata

Også Windows-mobiler lagrer stedsdata

Windows Phone 7-mobiler sender stedsdata til Microsoft.

De siste dagene er det kommet flere avsløringer av at både Apples iPhone og smartmobiltelefoner som kjører Googles Android-operativsystem, registrerer og tar vare på informasjon om hvor mobilen blir brukt.

Nå viser det seg at mobiltelefoner basert på Microsofts Windows Phone 7-operativsystem gjør det samme.

I Microsofts tilfelle blir ikke stedsinformasjonen lagret i mobilen, men sendes umiddelbart til Microsoft sammen med informasjon som gir en unik identifisering av brukeren, ifølge amerikanske Macworld.

Det er den britiske avisen The Guardian som nå følger opp sin avsløringshistorie fra påsken om at også Microsoft samler inn stedsdata. Apples iPhone samler inn lokasjonsdata for en uspesifisert periode, mens Android-telefoner tar vare på data om de 200 siste trådløse lokalnettene og de 50 siste mobilmastene som telefonen har hatt kontakt med.

«Tåkete» nettside

Microsoft har lagt ut informasjon om håndteringen av stedsinformasjonen på en nettside , som The Guardian karakteriserer som «litt tåkete» .

Avisen påpeker at selv om nettsiden gjengir detaljer om hensikten med stedsinformasjonen og beskriver hvordan brukerne kan slå av tjenesten, mangler detaljer om hvor mye data som blir mellomlagret på mobiltelefonen og hvor lenge den blir lagret.

The Guardian har bedt Microsoft om en oppklaring på disse punktene, men har i skrivende stund ikke publisert noe svar. Microsoft skal imidlertid ha informert nettstedet CNet om at lokasjonshistorikk ikke blir lagret på selve mobilenheten.

«Beriker brukeropplevelsen»

Av informasjonen som ligger ute på Microsofts nettsider, fremgår det at når du gir en applikasjon eller et spill tilgang til informasjon om hvor enheten befinner seg, vil programmet eller spillet kontakte Microsofts lokasjonstjeneste og be om en omtrentlig stedsangivelse for enheten. Lokasjonstjenesten vil fremskaffe denne informasjonen og sende den til programmet eller spillet, som så kan utnytte informasjonen til å «berike brukeropplevelsen», som Microsoft beskriver det.

Det fremgår videre at Microsoft samler inn data som lagres i en database om plasseringen av visse mobilmaster og aksesspunkter til trådløse nettverk som brukes til å finne frem til den omtrentlige plasseringen til Mobile Phone 7-telefonene. GPS-data benyttes bare til supplerende informasjon og ikke som primærkilde. Dette skyldes dels at det er mange mobiltelefoner som ikke er GPS-utstyrt, dels at GPS-data ikke er tilgjengelig overalt, for eksempel innendørs og i bymiljøer med mange høyhus, og dels at GPS øker både strømforbruket og datatrafikken mer enn brukerne kanskje finner akseptabelt.

Microsoft understreker også at ingenting av selve datainnholdet som sendes gjennom de registrerte ruterne, blir samlet inn. Heller ikke informasjon om aksesspunktene er åpne eller passordbeskyttede, blir samlet inn. Det siste var et kontroversielt spørsmål da det ble kjent at Google foretok en tilsvarende innsamling av lokasjonsdata i 2009 og 2010 – og også lagret selve dataene som ble overført, i tillegg til stedsinformasjonen.

– Handler ikke om Apple, Google eller Microsoft

Blant leserkommentarene til artikkelen i The Guardian ligger det en påminnelse om at amerikanske myndigheter krever at stedsinformasjon om alle mobiltelefoner skal lagres, og at dette egentlig ikke handler om Apple, Google eller Microsoft i det hele tatt.

En annen leser minner om at utveksling av stedsinformasjon mellom mobiltelefoner og mobilmaster er et grunnleggende element i selve mobilteknologien. Hvis ikke mobiltelefonsystemet vet hvor i verden du befinner deg, er det jo ingen som får ringt til deg! Hvordan og hvor lenge denne informasjonen lagres, er naturligvis en annen sak, skriver leseren.

Les om:

Sikkerhet