Omfattende forskning og utvikling

Omfattende forskning og utvikling

Alcatel-Lucent brukte i fjor 2,7 milliarder euro på forsking og utvikling. Vi har besøkt deres Bell Labs i Antwerpen, og kan rapportere om flere spennende prosjekter.

Alcatel-Lucent har lang tradisjon når det gjelder å ta frem teknologi, spesielt innenfor telekom. Det var nettopp i Antwerpen at selskapet for eksempel oppfant DSL-teknologien.

– I 2003 startet vi en ny divisjon for MPLS for å imøtekomme triple play, forteller Hans Busschaert i Alcatel-Lucent. Samme året lanserte de sin første generasjons nettverksprosessor som var basert på 10 Gbps-teknologi.

I juli 2008 ble andre generasjon av denne lansert for 7750 Service Router (SR) og 7450 Ethernet Service Switch (ESS) som behandler og styrer datatrafikk med hastigheter opp til 100 Gbps.

Det nye FlexPath 2-brikkesettet håndterer nettverksprosesseringen og trafikkadministrasjonen, og skal kunne gi en tidobbel ytelse i forhold til FP1. FP2 har fire RISC-motorer og leveres på innstikkskort som passer inn i eksisterende løsninger.

– Vi var først ute med den ekte 100 Gbps-teknologien på en og samme ASIC. Dette gir store fordeler også innenfor speiling, ettersom vi da kan speile opptil halvparten av det brikken håndterer.

De andre benytter seg av 10 Gbps-teknologi, sier Busschaert til Nettverk & Kommunikasjon. Han kan også fortelle at de opererer med ett programvareimage som går på hele porteføljen, og at det normalt er to nye versjoner av dette per år.

I følge Dell'Oro Group ligger Alcatel-Lucent på andreplass (etter Cisco) i markedet for Ethernet-svitsjer og -rutere myntet på større tjenesteleverandører. De to selskapene stod i 2007 for 75 prosent av det 4,6 milliarder dollar store globale markedet.

Triple play-arkitektur

Triple Play Service Delivery Architecture (TPSDA) er byggesteinene for å levere video, tale, data og underholdningstjenester på en optimal måte for operatørene. I sin andre generasjon av TPSDA har selskapet blant annet utviklet et kort som forsyner sluttbrukerne med iframer umiddelbart slik at man skal kunne oppleve et øyeblikkelig kanalbytte ved IPTV.

Dette skal også kunne forhindre en stor mengde retransmisjoner bakover i operatørens nett – noe som har vært problematisk.

Alcatel-Lucent kan dessuten tilby deep packet inspection via Integrated Services Adapter (ISA) for å sjekke trafikken til hver kunde. DPI kan i denne sammenhengen også brukes til å justere og prioritere trafikk. ISA benytter seg av 10 Gbps-teknologi.

Alcatel-Lucent jobber ifølge Busschaert med å tilføre merverdi for operatørene/tjenestetilbyderne. Et område er målrettet reklame, hvor grupper av abonnenter for eksempel kan motta skreddersydd reklame.

Nye innovasjoner

En av oppgavene til Bell Labs er å ta frem ny teknologi som er uavhengig av eksisterende løsninger. Tidligere år lanserte selskapet 9900 Wireless Network Guardian, et omfattende verktøy hvor trådløse tjenestetilbydere for eksempel kan loggføre alt som reduserer ytelsen. På den måten er det enklere å redesigne nettverket for å imøtekomme brukernes behov.

Ellers jobber selskapet mye med såkalt geofencing hvor det er mulig å for eksempel sende meldinger i mobilnett til kun et lite begrenset område. På www.geopepper.com kan du se et eksempel på hvordan dette virker.

En annen interessant løsning er OmniAccess 3500 Nonstop Laptop Guardian som skal beskytte «the wireless blindspot». Dette er et PCMCIA-kort for bærbare maskiner som kan brukes av it-avdelingen dersom maskinen for eksempel blir stjålet. Kortet inneholder alltid påslått 3G-modem og kjører et tilpasset Linux-operativsystem på egen prosess

OmniAccess 3500 Nonstop Laptop Guardian har blant annet et integrert 3G-kort og GPS-brikke som alltid er på slik at it-avdelingen har full kontroll på maskinen og bedriftsdataene.

Alt av krypteringsnøkler og annen vesentlig påloggingsinformasjon ligger i kortet, slik at det er umulig å for en kjeltring å kvitte seg med kortet uten å også miste alle dataene på maskinen. Via en innebygd GPS-brikke kan it-avdelingen dessuten lokalisere maskinen til enhver tid. Ettersom kortet også er utstyrt med minne, kan it-avdelingen sende patcher også når maskinen er avslått.

Jeong H. Kim som leder Alcatel-Lucent Bell Labs kan fortelle at de nå har 26 000 aktive patenter, og at de forsker mye på kvantebasert datateknologi. Han håper vi muligens vil kunne se eksempler på dette innen en tiårs periode. Andre områder det forskes på er økt bruk og administrasjon av sensorer, samt semantiske løsninger.

– All trafikken fra sensorer kan ikke håndteres med tradisjonell nettverksteknologi, sier Kim til Nettverk & Kommunikasjon.

Sikkerhet