Ønsker alt-i-ett-løsninger for sikkerhet

Ønsker alt-i-ett-løsninger for sikkerhet

Alt-i-ett-sikkerhetspakker er i vinden. - Det nytter ikke å ha verdens beste antivirusprogram så lenge du ikke har rootkit-beskyttelse, slår Anders Lindqvist i Symantec fast.

Etter lanseringen av Microsofts OneCare i USA fjor sommer har de etablerte sikkerhetsselskapene på rekke og rad kommet med tilsvar. Sist ut var Symantec som nylig lanserte alt-i-ett-pakken Norton 360. Løsningen er ofte omtalt som den største konkurrenten til OneCare.

Et gjennomgående tema i de nye pakkene er installer-og-glem-tankegangen. Målet er å gjøre løsningene enklest mulig for brukeren, uten å plage vedkommende med mange unødvendige forespørsler. Brukervennlighet, automatisering og ytelse er viktige stikkord. Samtidig inneholder de nye løsningene ifølge leverandørene alt som trengs for å holde pc-er sikre og optimaliserte.

Ifølge Symantec-sjef i Norge, Anders Lindqvist, er Norton 360 selskapets største lansering siden begynnelsen av 90-tallet. Hele systemet er kodet om, og hensikten er altså å levere alt man trenger av sikkerhetsprodukter i én og samme pakke. Dette inkluderer blant annet antivirus, antispionvare, sikkerhetskopi og optimaliseringsverktøy. Funksjonalitet som tidligere har vært tilgjengelig i pakkeløsningene Internet Security, Save and Restore og Systemworks er nå satt sammen i Norton 360. Antisvindelmekanismer og rootkit-beskyttelse er ellers blant de største nyhetene.

Lindqvist hevder at trusselbildet har endret seg så radikalt i det siste at det ikke lenger holder å ha installert bare antivirus og brannmur.

- Det nytter ikke å ha verdens beste antivirusprogram så lenge du ikke har rootkit-beskyttelse, slår Lindqvist fast.

LES OGSÅ: Nettrygghet baseres på følelser

Lanserte for tidlig

Fullversjonen av OneCare er enda ikke lansert i Norge. Dermed får Norton et forsprang på de som måtte ønske seg en totalpakke her til lands. Men like fullt er Norton 360 omtrent dobbelt så dyrt som det Microsofts OneCare vil være. Lindqvist tror imidlertid brukerne likevel vil velge sikkerhetsprodukter fra erfarne aktører i markedet.

- Dessuten er det mange flere funksjoner i Norton 360 enn i OneCare, sier han.

OneCare har forøvrig vært gjenstand for stor kontrovers siden den amerikanske lanseringen i fjor. Blant annet fant et knippe uavhengige forskere ut at løsningen ironisk nok ikke klarte å sikre Vista-brukere i tilstrekkelig grad. I mars i år kom det også for en dag at programmet av uante årsaker fjerner filen Outlook.pst, som inneholder brukerens epost og planlagte oppgaver. Alt dette har fått selskapets europeiske produktsjef for sikkerhetsprodukter, Arno Edelmann, til å innrømme i et intervju med ZDNet at selskapet aldri skulle rullet ut produktet så tidlig.

Sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, har imidlertid tro på god respons når løsningen er klar for lansering i Norge. Ingen vet når det blir, men forhåpentligvis i løpet av året.

- OneCare er stillegående, enkel å installere og har en god pris, sier han.

Må tas seriøst

Også Trend Micro og McAfee har tilsvarende samlepakker, henholdsvis PC-cillin Internet Security 2007 og Total Protection. I likhet med OneCare og Norton 360 inkluderer disse mulighet for installasjon på tre forskjellige maskiner i husholdningen.

Norge-sjef Thomas Ludvik Næss i Trend Micro forteller at selskapet også kommer til å utvikle en rekke nettbaserte tjenester som supplement til totalpakken PC-cillin. Han hevder videre at Microsoft i aller høyeste grad bør tas seriøst som sikkerhetsleverandør.

- Vi er både i seng med og i kamp mot Microsoft. Forutsetningene for at de skal gjøre det godt i dette markedet er enorme. Derfor må vi jobbe hardt for å hele tiden ligge i forkant, sier han.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om sikkerhet i Vista

Sikkerhet