Opera-brukerne er utdaterte

Opera-brukerne er utdaterte

Tungvint oppdateringssystem gjør at Opera henger etter de andre nettleserne.

Thomas Duebendorfer fra Google og Stefan Frei på Swiss Federal Institute of Technology har skrevet en rapport om hvor flinke brukerne er til å oppdatere nettleserne sine.

Rapportens konklusjon er at mens Googles Chrome (som forøvrig er en av forfatternes arbeidsgivere) og Firefox oppdateres relativt hyppig, henger brukerne av Apples Safari og den norske nettleseren Opera etter.

Gjennomsnittlig har bare 24 prosent av de som daglig bruker Opera 9.x oppgradert nettleseren, tre uker etter at en oppgradering har blitt utgitt.

Tungvindt

Forfatterne mener det er oppdateringssystemet til Opera som gjør at mange blåser i å oppdatere, til tross for at nettleseren sjekker ukentlig og opplyser om at man bør ta seg bryet.

De påpeker at man må laste ned oppdateringen og installere denne på samme måte som man installerer nettleseren aller første gang.

LES OGSÅ:

Prioriterer åpenhet i Opera

- Oppdateringsprosedyren krever seriøs aktivitet fra brukeren, og man må typisk ta rundt ti avgjørelser for å fullføre, skriver de to i rapporten.

Opera har ikke kunnet svare Computerworld på kritikken. Men forfatterne fremhever at Operas nye versjon, 10.0, vil ha en automatisk oppdateringsfunksjon som sannsynligvis vil rette på dette.

Sikkerhetstrussel

Hva med de andre nettleserne?

Det varierer.

53 prosent av Safari 3.x-brukerne oppdaterer tre uker etter en ny versjon. Rapportens forfattere mener noe av skylda ligger på at de som kjører 3.2 må først oppdatere Tiger eller Leopard-operativsystemene sine først. Om de bruker Mac, vel og merke.

- Den dårllige oppdateringensraten hos Safari og Opera gir angripere mye tid til å bruke kjente sikkerhetshull, skriver Duebendorfer og Frei.

Chrome best

Mozillas Firefox har flinke brukere, og oppdateres av 85 prosent innen tre uker.

Googles Chrome kommer best ut, noe Duebendorfer nok er fornøyd med.

Noe av grunnen her ligger blant annet i at nettleseren ikke spør brukeren om lov til å oppgradere, men bare setter i gang oppgraderingen som en bakgrunnsprosess. 97 prosent av brukerne har nyeste versjon etter tre uker.

Når det gjelder Internet Explorer (IE), den aller største nettleseren, finnes det ironisk nok ingen tall.

Dette på grunn av metoden forskerne har brukt. De har benyttet Google-logger som avslører nettbrukernes nettlesere. Problemet er at IE-brukerne ikke etterlater seg denne informasjonen, og man vet derfor lite om oppdateringsraten. Det man derimot vet, er at skremmende mange bruker skremmende gamle IE-versjoner, som veteranen IE6.

Sikkerhet