Opprør mot EAs kopisperre

Opprør mot EAs kopisperre

Mange har gledet seg til EAs storsatsning Spore i flere år, men ny kopibeskyttelse ødelegger stemningen.

Det nye storspillet fra EA har blitt overlesset av kopisperrer som gjør livet hardt for de som kjøper spillet, mens de som velger å laste det ned ulovlig likevel kunne gjøre det hele fire dager før den kom i butikkene.

Spore er sannsynligvis det mest hypede spillet som har kommet ut på lenge. At det er Will Wright, mannen bak de ufattelig populære SimCity- og The Sims-seriene, som har laget Spore har selvsagt vært en viktig del av dette.

Nå, etter 10 år under utvikling, er Spore endelig her. Men fansen er langt fra fornøyd. Det er ikke dårlig grafikk eller spillbarhet som gjør så mange forarget, selv om også mange sier at spillet ikke har levd opp til hypen. Men det som har fått et flertall av Amazons brukere til å se rødt er ikke noe som i vanlig forstand er en del av selve spillet.

Det som klages på er derimot EAs, i deres øyne, langt overdrevne bruk av kopisperrer, eller DRM.

Tre ganger og du er ute
Før spillet ble lagt ut for salg var det snakk om at Spore automatisk skulle valideres opp mot EAs servere hver tiende dag for å sjekke at du ikke hadde en piratkopiert utgave. EA fikk så mange klager på dette at de gikk bort fra denne delen av DRMen. Men det som de ikke tok vekk er at Spore bare kan installeres tre ganger.

Hvis du prøver å installere Spore en fjerde gang må du ringe EA og overbevise dem om at du faktisk har kjøpt spillet, noe som, ifølge den anmeldelsen på Amazon som har blitt rangert som den beste, ikke er lett fordi EAs innstilling mot dem som ringer er at de er tyver. I tillegg påpekes det at EA når som helst kan bestemme seg for å slå av serveren som validerer Spore, og dermed gjøre spillet ubrukelig. Du kjøper ikke spillet, du leier det, sier Erich Maria Remarque, forfatteren av anmeldelsen.

Langt fra noe stjernedryss
Dette har ført til noe som nesten kan kalles et opprør mot spillet på den populære nettbutikken Amazon. Det er faktisk vanskelig å si noe om hvor mange negative anmeldelser Spore har mottatt på Amazon, fordi tallet stiger for hvert minutt som går. Men i skrivende stund har Spore fått 1829 anmeldelser på Amazon, hvorav 1692 har gitt spillet bare en av fem stjerner. Bare 137 av 1829 har altså gitt spillet et sted mellom to og fem stjerner.

Dårlig beskyttelse
Som med all annen DRM på media, så gjør kopisperren på Spore en dårlig jobb med å hindre piratvirksomhet. Faktisk ble Spore lekket ut på fildelingsnettverk fire dager før den kom i butikkene. Samtidig gjør kopibeskyttelsen at kundene som faktisk kjøper produktet føler seg behandlet som kjeltringer. Musikkbransjen har endelig begynt å skjønne dette, til en viss grad, men spill-bransjen ser dessverre ut til å ha en vei å gå for å komme fram til den samme erkjennelsen.

Les mer om spill i PC Worlds spillblogg: Lekestue

Sikkerhet