- Overvåkerne kan aldri ta feil

- Valget står ikke mellom sikkerhet eller personvern, mener Bruce Schneier.

Publisert Sist oppdatert

Den anerkjente teknologen Bruce Schneier, sikkerhetsteknologisjef i amerikanske BT, har mange meninger om personvern, et vern han av ulike årsaker mener sliter. Og det på helt feil premisser.

- Å gi folk valget mellom sikkerhet og personvern, er urettferdig, sier han.

Schneier mener nemlig at de to ikke kan settes direkte opp mot hverandre. Han peker på at sikring er noe annet. I et hus kan det for eksempel være et høyt gjerde, en god dørlås eller en innbruddsalarm som holder skurken ute, det er ikke noe relatert til personvern som forhindrer tyven fra å ta seg inn.

- Det er to ting som har bedret seg sikkerhetsmessig etter 9/11, det ene er forbedret lås til cockpit, det andre er at passasjerer har begynt å slå tilbake mot potensielle angripere selv. Det har ingen ting å gjøre med personvern, mener han.

- Det vi vil, er å stoppe personer med onde hensikter, men slike personer går ikke med id-kort der det står at de har onde hensikter.

Tilbakeblikk

Han mener personvern er et must for å ivareta frihet, demokrati og til og med bedriftstankegangen. Valget som er reelt, mener han, er frihet mot kontroll, ikke personvern mot sikkerhet.

- Ekte sikkerhet består av frihet og personvern, sier Schneier.

Han mener det er en viss avveining, for eksempel er det jo nødvendig for politiet å etterforske kriminalitet. Men der finnes det kontrollmekanismer. For å ransake et hus må for eksempel politiet legge frem bevis for en uavhengig dommer for tillatelse.

Slik vi kan se tilbake på generasjonen som vokste opp etter 1900-tallet, og forbanne dem for å ha skapt problemer med forurensning og tilhørende global oppvarming, kan den kommende generasjonen komme til å se tilbake på 2000-generasjonen og forbanne våre teknologiske fremskritt, tror Schneier.

Lovene henger ikke med

Litt av problemet er at vi er ganske gode på å spå teknologisk utvikling, men altfor dårlige på å spå sosiale konsekvenser. Lovene henger heller ikke med i utviklingen. Mens det finnes lover i USA mot å lese brev sendt i posten og avlytte analoge telefonlinjer, gjelder ikke de samme lovene ting som epost og ip-telefoni.

- Det vi mangler mest av, er lover. Det er på tide å regulere, sier Schneier, som har tro på at ting som Facebook faktisk kan komme til å bli regulert av lover – men ikke før om 5-10 år.

- Dette vil skje etter hvert som slike tjenester blir mer som redskaper, noe Cloud Computing vil hjelpe med å fremprovosere.

Han finner det interessant at mens europeere stoler mest på staten når det gjelder datalagring, og minst på bedriftene, er det totalt motsatt i USA.

- En skepsis mot begge hadde vært bedre, mener han

Kontekstfeil

Et av de store problemområdene med et stadig mer overvåket samfunn, er ifølge Schneider at ting kan bli tatt ut av sin sammenheng. Det er der selve kontrollen forsvinner. I valgene i USA fotfølges for eksempel kandidatene med kamera – og når de sier noe dumt, tas det ut av kontekst og brukes mot dem.

- Personvern handler ikke om hemmelighold, men om kontroll over sammenhengen, sier Schneider.

- I det sosiale livet prøver en å kontrollere konteksten. Du sier ikke det samme til venner, som til familien din.

Snart må vi konkretisere de sosiale vurderingene som tidligere ble gjort på sak-til-sak-basis, tror han, at man må ha en slags personvernsstrategi.

- Det er fundamentalt unaturlig.

Du er Googles produkt, ikke Googles kunde. Les mer på neste side!