Overvåking blir allemannseie

Overvåking blir allemannseie

En ny nett-tjeneste gir billig internett-adgang til egne overvåkingsbilder. Men det er klare grenser for adgangen til å overvåke privat.

Videovakt.no er en ny tjeneste presentert i dag av Triangel AS og distributøren EET. Tjenesten gir nettadgang for private og kommersielle brukere av Axis overvåkingskameraer.

Tjenesten er rettet mot privatpersoner og mindre foretak som trenger en enkel og rimelig løsning for kameraovervåking, skriver EER og Triangel i en felles pressemelding.

Datatilsynet bekrefter at kostnadsnivået har begrenset utbredelsen av overvåking så langt. Med nytt og rimelig utstyr kan nær sagt hvem som helst bli sin egen overvåker.

- Utfordringen blir større og større. Det blir stadig mindre vanskelig sette dette i drift, mens krav om store investeringer tidligere bremset mulighetene, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Computerworld.no.

På hytta?

Med VideoVakt.no blir det enkelt å installere Axis nettverkskamera hjemme, på hytta, i bedriften eller andre steder. Bilder fra kameraene kan vises på en pc eller mobiltelefon, alarmer varsles på e-post og SMS.

LES OGSÅ: Overvåk huset via WLAN

Tross juridiske juridiske utfordringer er det mange situasjoner der man kan ha et legitimt behov for å følge med på et slikt kamera.

- Du står i prinsippet helt fritt til å installere slike kameraer privat. Det trenger du ikke melde til Datatilsynet en gang. La oss si du vi kontrollere at det ikke oppstår vannlekkasjer på hytta. Det kan jo være nyttig, sier Skåra.

Problemet oppstår straks du bruker kameraet til forhold som ikke er rent private, eller formål som er i gråsonen.

- Du kan ikke uten videre bruke kameraer for å sitte på jobben og følge med på dagmammaen eller vaskehjelpen.

Selvregulert

VideoVakt.no er åpen for alle med bredbåndsabonnement i Norge, uavhengig av operatør og hvor kameraet er plassert. Brukeren bestemmer selv hvordan kamera skal varsle og hvilke kriterier som skal utløse en alarm eller opptak.

LES OGSÅ: Superbriller til storebror

Å abonnere på videovakt.no koster ikke mer enn 100 til 150 kroner i måneden. Selve kameraene koster fra 2300 kroner og oppover.

- Vi tror det er stor etterspørsel etter dette. Særlig merker vi pågang fra hyttefolk og mindre butikker som kanskje trenger noen få kameraer for å følge litt med. En stor fordel med denne tjenesten er at man slipper å lagre opptakene på sin egen pc, sier Finn Humborstad i Triangel AS.

På sentral server

Du trenger ikke engang å ha en pc der kameraet er plassert, fordi funksjonen ligger i selve kameraet. Lagring av bildemateriale ligger på en sentralt beskyttet server hos VideoVakt.no.

- Bildene blir lagret i sju dager, som er det vi har lov til ifølge reglene, sier Humborstad

Bildene får du tilgang til ved å logge deg på hos med en vanlig nettleser, eller via mobilen ved hjelp av et passord.

Meldes ikke inn

All bruk av overvåkingskameraer utover det rent private skal meldes til Datatilsynet skal etter loven meldes inn og godkjennes av Datatilsynet. I virkeligheten skjewr ikke deet.

- Det er langt i fra alle som melder fra, sier Ove Skåra.

Men ikke all bruk av overvåkingskameraer må meldes til Datatiltsynet. Lovvurderingen er skjønnsmessig og må gjøres av brukeren selv. Hovedprinsippet er at man ikke har lov til å overvåke steder der det er allmenn ferdsel, som veien utenfor der du bor.

- Man bør en ha en konkret problemstilling som mål løses. Og så må man veie personvern mot egeninteresser, sier Skåra.

Her finner du en veileder om privatpersoners adgang til å bruke overvåkingskamera.

Les om:

Sikkerhet