Overvåkning endrer oppførsel

Overvåkning endrer oppførsel

Datalagringsdirektivet i Tyskland gjør at noen avstår fra telefon- og epostbruk i visse tilfeller, viser undersøkelse.

En undersøkelse fra det velrennomerte Forsa institute i Tyskland viser at flere endrer sine kommunikasjonsvaner som følge av å føle seg overvåket.

Tusen mennesker ble spurt om de kjenner til Datalagringsdirektivet, og hvilke konsekvenser dette får.

Over halvparten av de spurte svarte at de ikke vil bruke teleutstyr når de skal snakke med psykologer, ekteskapsrådgivere eller om rusmisbruk på grunn av Datalagringsdirektivet, og elleve prosent svarte at de allerede hadde avstått fra å bruke telefon, mobiltelefon eller epost i visse tilfeller.

LES OGSÅ: Alle artikler om Datalagringsdirektivet

Forsker Lothar Fritsch ved Norsk regnesentral har jobbet mye med personvern og Datalagringsdirektivet, og understreker at bildet nok er litt mer nøyansert.

- Forskning viser at mellom tre og åtte prosent av befolkningen er generelt skeptiske og paranoide. Det vil si at nærmere halvparten av de som sier de ikke bruker telefon eller epost i visse tilfeller, uansett ikke ville brukt det. Det er mennesker som i utgangspunktet ikke engang bruker kredittkort, sier Fritsch.

Fritsch er også overrasket at ikke finansrådgivere eller advokater er tatt med i undersøkelsen, når det gjelder hvem man snakker med.

- Det er ofte mer alvorlige saker man snakker med dem om, sier han.

Til tross for at vanene endres, mener 48 prosent at Datalagringsdirektivet er et nødvendig steg for å stanse alvorlig kriminalitet, mens 46 prosent mener det ikke er nødvendig.

CWTV: - Norge kan bli frihavn for kriminelle

Datalagringsdirektivet ble innført i Tyskland i år, og overvåkningsskandalen i Deutsche Telekom har gitt liv til diskusjonen om det omstridte EU-direktivet.

- Denne undersøkelsen kom nærmest samtidig med situasjonen med Deutsche Telekom. Det er fullt mulig at undersøkelsen hadde vist seg å være enda mer skeptisk om man hadde gjennomført spørringen nå, sier Fritsch.

LES OGSÅ: Deutsche Telekom anklaget for spionasje | Razzia mot Deutsche Telekom

Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra en Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, en tysk personverngruppe, Eco, samlingen av tyske internettleverandører, og Deutscher Fachjournalisten-Verband, foreningen for tyske fagjournalister.

Les rapporten her (på tysk).

Les om:

Sikkerhet