Pass deg for julehandel på nettet

Pass deg for julehandel på nettet

Nettkriminelle gjør seg klare til å lure på deg virus i julehandelen.

Det er ikke bare nettubutikkene som gjør seg klare til storinnrykk av julegavehandlende nettbrukere. Også de nettkriminelle girer opp for å kunne svindle deg i førjulas netthandel.

Sikkerhetsselskapet F-Secure har funnet ut at nettkriminelle har fundert seg frem til nye metoder for å lure brukerne. Den nyeste metodene går ut på å sikte seg inn på deg som søker etter informasjon om julegaver på nett. Mange av de heteste julegavene kan nemlig lure deg til å laste ned virus. Gjennom falske linker i søkemotorer kan hackerne nå snike seg inn i datamaskinen din. F-Secure har satt sammen en liste som tar for seg de mest utsatte varene, og viser deg samtidig hvordan du kan unngå å bli lurt.

Antallet datainnbrudd og svindelforsøk over nettet vokser stadig. Aldri før har det vært registrert flere datainnbrudd, og nettkriminaliteten generelt vokser også stadig raskere. En populær metode for å lure brukerne inn er å opprette falske nettsider knyttet til en aktuell sak, og gjennom manipulering av Google AdWords gjør de siden lett tilgjengelig i søkemotorer. Slike metoder har vært brukt en god stund, men nå har de kriminelle blitt enda bedre til å lure både søkemotorer og nettbrukere.

Er du uheldig og blir lurt av en slik lenke fra en søkemotor ender du opp på en nettside som tilsynelatende er en ryddig og skikkelig nettside, men klikker du deg videre kan det resultere i at du får med deg skummel programvare som gir hackeren tilgang til datamaskinen i samme slengen.

Halvparten av oss handler julegaver på nettet

Samtidig som F-Secure går ut og ber oss være påpasselige når vi søker etter og handler julegaver på nettet, melder Internettilbyderen Nextgentel av de i en ny undersøkelse har funnet ut at over 50 prosent av oss planlegger å handle deler av julegavene våre på nett.

Nextgentel mener mange velger å handle på nettet for å redusere det vanlige julestresset. Ved å handle deler av gavene på nettet blir det letter å rekke alle de andre tingene som må unnagjøres i julestria.

Undersøkelsen fra Nextgentel viser at 47 prosent av alle nordmenn planlegger å handle noen av julegavene på nettet, mens rundt åtte prosent planlegger å gjøre unna størstedelen av julehandelen på nettet. Kun en prosent av oss er såpass upersonlige at de handler absolutt alle julegavene fra nettbutikker. Totalt vil 56 prosent av nordmenn handle en eller flere julegaver på nettet i år.

- Ikke overraskende er det at jo yngre man er, jo større sannsynlighet er det for at man handler på nett fremfor i fysiske butikker. Tallmaterialet viser imidlertid at alle aldersgrupper opp til 50 år trekker opp snittet i forhold til å ville handle julegaver i nettbutikker, sier markedsdirektør Morten Ågnes i NextGenTel.

Med stadig økende julehandel fra nettet er det ikke overraskende at F-Secure har registrert at søkemotorene merker en markant økning i produktrelaterte søk. I tillegg bruker også flere og flere besteforeldre, typisk ikke-teknologiske brukere, internett som kilde til informasjon.

– Dette gir hackerne en gyllen mulighet til å lure enda flere. Falske nettsider blir opprettet i de mest populære produktenes navn, og uskyldige julegaveshoppere står i fare for å bli lurt, sier Dag Arne Jerstad, norgesansvarlig i F-Secure.

F-Secure har laget en liste med produkter de anser som mest sannsynlig at vil brukes som lokkemat:

- Det populære tv-spillet Call of Duty: Modern Warfare 2

- Varer relatert til Michael Jackson-filmen This Is It

- Flip UltraHD Videokamera

- Nintendo Wii

Slik unngår du å gå i fella

– Selv om dette ikke er noe nytt, har søkemotorlureri blitt en lukrativ virksomhet for nettkriminelle. Vi har sett skurkene koble seg opp mot nesten alle store nyhetssaker i år, og vi har stor tro på at de kommer til å utnytte de mest populære julegavene også, sier Mikko Hypponen, sjefsforsker i F-Secure.

– Vi anbefaler folk kun å shoppe på kjente kommersielle sider, og å bruke disse nettsidenes søkemotorer fremfor de store mest tradisjonelle søkemotorene. Hvis det ikke lar seg gjøre, anbefaler vi å utføre en ”safe link”-sjekk på ukjente webadresser, gjennom for eksempel F-Secures Browsing Protection eller tilsvarende løsninger, sier Hypponen.

Nettbrukere kan enkelt sjekke mistenkelige webadresser på browsingprotection.f-secure.com. Programmet finner raskt ut om adressen er ekte eller falsk.

Sikkerhet