Passasjerdata lagres minst 15 år

Passasjerdata lagres minst 15 år

En nysignert avtale mellom USA og EU krever at opplysninger om deg, som navn, kontaktopplysninger, reiserute, reisefølge og eventuell diett, lagres i mange år.

Etter terrorangrepene mot USA i 2001 har USAs myndigheter krevd en rekke opplysninger om flypassasjerer som kommer inn i amerikansk luftrom. Nå er en ny avtale om overføring av passasjerdata undertegnet av EU og USA, skriver Datatilsynet på sin webside.

Kravet om personopplysninger omfatter blant annet passasjerenes navn, kontaktopplysninger, reiserute, reisefølge og eventuell diett.

Beskyttelsen av personvern er betydelig svekket med den nye avtalen, mener artikkel 29-gruppen, et offisielt rådgivende personvernorgan i EU.

LES OGSÅ: Storebror! Se meg!

Avtalen legger opp til at en enda større mengde opplysninger skal kunne overføres. Formål, beskyttelse og personverngarantier i avtalen er ikke presist formulert, og åpner for mange unntak. Lagringstiden er økt til minst 15 år.

Det er blant annet ikke lenger noe krav at overføring fra Department of Home Security (DHS) til andre kontorer innen USA eller i utlandet krever samme beskyttelsesnivå.

Artikkel 29-gruppen reagerer også på at ingen uavhengige tilsynsmyndigheter er tiltenkt rollen som kontrollør.

- Man har gått glipp av muligheten til å lage et system ut fra faktiske behov, mener gruppen.

Les hele saken, med lenker til ulike dokumenter, på Datatilsynets websider .

Les om:

Sikkerhet