Pc-er infisert i årevis

Pc-er infisert i årevis

Skjult innhold med skadelig kode blir liggende på pc-er i flere år.

En sikkerhetsekspert i Trend Micro har funnet ut at skadelige innhold i enkelt-pc-er, som til sammen skaper såkalte botnet, blir liggende på maskinen i flere år.

Ifølge et ikke offentliggjort forskningsnotat, varierer tiden en pc er en del av et botnet fra land til land. Ikke overraskende er Kina det landet med flest infiserte pc-er.

Trend Micro har tatt for seg 100 millioner infiserte ip-adresser og kommet frem til at 80 prosent er infisert i mer enn en måned, men med en global median på hele 300 døgn.

Majoriteten av botnetinfiserte adresser (75 prosent) tilhører privatpersoner, men altså hele en fjerdedel av ip-adressene er knyttet til en virksomhets domene - og der ligger det ofte flere pc-er bak hver adresse.

Millioner infisert

De tre største nettverkene av zombie-pc-er (botnet) er ifølge Trend; Koobface, som aktivt bruker Facebook, Zeus/Zbot og det eldre Ilomo/Clampi. Til sammen representerer disse nettverkene opp mot 100 millioner datamaskiner.

- Dette betyr at digitale kriminelle har mer maskinkraft tilgjengelig enn alle verdens superdatamaskiner til sammen. Da er det ikke overraskende at 90 prosent av all epost i verden er spam, skriver Trend i pressemelding.

Zombie pc-er som lar seg styre i et botnet forblir infisert i årevis. Og antallet gamle pc-er som er infisert er mangedobbelt i forhold til nylig infiserte pc-er.

Konklusjon om at botnet er et problem er ikke overraskende. Men det som er nytt er at Trends funn om at en stor del av pc-ene ser ut til å være infiserte nærmest i det uendelige. Det underminerer kampen mot fenomenet.

Les om:

Sikkerhet