Pc-svindlere tatt av FBI i Latvia

Pc-svindlere tatt av FBI i Latvia

Tjente nesten en halv milliard kroner på å infisere en million pc-er.

To kriminelle grupper med base i Latvia har svindlet til seg mer enn 392 millioner kroner på å infisere over en million pc-er med skadevare og deretter krevd betaling for å rydde opp.

FBI har samarbeidet med lokalt politi i Lativa, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Litauen og Sverige for å ta beslag i totalt 47 pc-er. Tidligere i uka ble servere hos vertsselskapet Digitalone i USA beslaglagt.

Skremmer eller napper

Denne typen bruk av skadelig programvare er delt i to hovedformer, skremmevare og pc-nappere. Felles er at en pc infiseres med en trojaner eller annet datavirus etter at en bruker har klikket på en lenke eller forsøkt å installere gratis programvare, gjerne “gratis” antivirus. Skadevaren lager et salig rot med varsler om mengder av datavirus som skal ha infisert pc-en. Dette kan ikke slås av uten kyndig hjelp, og denne hjelpen må pc-brukeren betale dyrt for.

Pc-napper-varianten av samme svindel er at skadevaren tar full kontroll over pc-en, enten ved å nekte bruk av noen annen programvare enn den som innebærer at man betaler svindlerne for å få fikset pc-en. Enda grovere er at skadevaren krypterer alle dokumenter, bilder og annet personlig innhold på pc-en. Der er det passordet som fjerner krypteringen man betaler for.

Prisen man betaler svindlerne er alt fra et par hundrelapper og opp til over tusen kroner. Svindelformen er på frammarsj, siden det er kjempebillig og enkelt å sette i gang og gjennomføre. Utsiktene er svært gode til gigantisk gevinst.

Følgeskaden for offeret er mer enn å bli loppet for noen hundringser. Betaling av løsepenger må gjøres med kredittkort, og dette kredittkortnummeret selges videre for kredittkortsvindel eller identitetstyveri.

Tok svindelen til nytt nivå

De antatte to hovedmennene i den ene grupperingen ble arrestert i Rezekne i Latvia. Begge er begjært utlevert til USA anklaget for svindel og it-svindel, ifølge Computerworld nyhetstjeneste.

Hovedmennene hadde utgitt seg for å ville kjøpe annonseplass for hotellkjeden Best Western hos et populært sportsnettsted. Etter to dager med “autentiske” annonser ble de forandret til å inneholde skadevare. Den ble lastet ned og infiserte pc-ene til de besøkende på nettstedet. Ofrene ble forsøkt lurt til å betale 270 kroner for et falsk sikkerhetsprogram kalt Antivirus Soft.

Vanlige brukere av Internett kan unngå trøbbel med å beholde sin vanlige, sunne skepsis til odde tilbud også på nett. Er tilbudet for godt til å være sant, er det ofte det. Gratis programvare er fristende, men de færreste jobber gratis over tid. Et sted vil de hente inntekter. Og enkelte vil svindle og bedra for det. Husk også at ingen seriøse datafirma bomber sine mulige kunder med popup-reklamer.

- Det er mulig å stoppe maset fra skremmevare med å stoppe prosessen i oppgavebehandlingsvinduet i Windows. Smarte brukere bruker også pc-en sin med vanlige brukerprivilegier til hverdags, og lager en egen administratorkonto for de gangene de trenger tilgang til kjernekomponenter i operativsystemet, sier Roger Thompson, forskningssjef hos sikkerhetsprogramvareleverandøren AVG.

Les om:

Sikkerhet