Pirat på privaten

Pirat på privaten

KOMMENTAR: Smil til det skjulte kamera. Du er ikke lenger anonym på nettet.

Akkurat nå kan en domstol diskutere hvorvidt et advokatkontor skal få vite hvem som skjuler seg bak ip-adressen din på internett. Juristene kan sitte på informasjon som tilsier at du har delt ulovlige filer, og du kan risikere å bli straffet for det. Sjokkert?

Det ble mange da det ble klart at Post- og teletilsynet åpner for at Lyse Tele kan avsløre identiteten til den mistenkte Max Manus-piraten. Advokatfirmaet Simonsen jakter på personen som la filmen på nettet for fri nedlasting, og mener å ha funnet den skyldige. Det vil si, de mener å ha funnet den skyldige ip-adressen. Om dette er piratens ip-adresse vil tiden vise, om Stavanger tingrett beordrer Lyse til å utlevere loggene sine.

Akkurat nå kan du bli observert av et overvåkningskamera. Om du velger å gjøre noe ulovlig og fjeset ditt blir fanget opp av linsen, kan du risikere å bli straffet for det. Sjokkert? Trolig ikke.

Ip-adressens anonymitet

World wide web feirer i år 20 år, men brukerne fremstår ikke ett år over 15. I alle år har norske nettbrukere gulpet opp den ene hatefulle ytringen etter den andre i nettets anarkistiske nettfora. I alle år har nettbrukerne lastet ned akkurat det som passet dem, via tusenvis av tjenester med tøffe navn som Pirate Bay og Isohunt. Uten konsekvenser. For ingen vet hvem de er. Ip-adressens anonymitet er fastslått ved lov i Norge, som bare kan brytes gjennom en domstol. Det kan nå skje for første gang i Norge, og anonyme nettbrukere skjelver i buksene.

Datatilsynet skjelver også. Og IKT-Norge. Og nettleverandørene. Mediebransjen får skylda, og beskyldes for å ha hengt etter i utviklingen. Det har de helt rett i. Det er en vedtatt sannhet at man får bedre tjenester via piratkopiering enn lovlige alternativer. Det gjør det ikke noe mer lovlig, den debatten må vi legge død. Du stjeler ikke melk hos bonden for å få den ferskere. Og gjør du noe ulovlig, må du stå til rette for det. Selv om du på internett bare består av en ip-adresse.

Harry med kallenavn

Ungdommen har skjønt det. Å bruke kallenavn på internett har blitt harry. Det er Facebook som gjelder, med fulle navn og meterlange lister over hva man til enhver tid foretar seg. Brukeren har kommet frem i lyset. Internett er ikke lenger noe eksotisk og rart bare nerdene bruker. Nå er mamma der også. Og snart mormor. Og ikke minst barna dine. Da er det greit å vite hvem som sender barnet ditt eposter hvor det blir tilbudt penger for sex. Post- og teletilsynet påpeker at internett har blitt vår viktigste globale infrastruktur. Det finnes ikke lenger noen grunn til å bevare retten til å gjøre hva man vil, uten at noen skal få vite at du gjør det.

Som journalist vet jeg hvor viktig det er å ivareta anonymitet. Kildevern og frie ytringer er demokratiets bærebjelker. Det må det være på internett også. Men piratkopiering handler ikke om frie ytringer. Det handler om kriminalitet. Da må domstolene på banen, behandle sakene på riktig måte og passe på at ikke bransjens griske jurister får gjøre som de vil. Lovverk, rettssikkerhet og en konstruktiv politisk debatt må på plass.

Piratenes glorier må knuses. Ip-adressenes anonymitet begrenses. Anarkiet stanses.

Bryt deg inn hos Datatilsynet, ta med deg noen papirbunker og skjul ansiktet. Spør de hvem du er, får du si at du er i ferd med å gjøre en politisk handling og trenger personvern.

Les om:

Sikkerhet