Piratjeger vil legge debatten død

Piratjeger vil legge debatten død

Tommy Stiansen innrømmer at han har tatt hardt i, at det finnes problemer, at han er mislikt og at liknende firmaer har forsøkt før.

Bergenseren Tommy Stiansen i Nexicon har mottatt massiv kritikk de siste dagene. Han mener å stå bak et system som overvåker piratvirksomhet på nett, og sier at de blant annet sender ut brev til de som laster ned ulovlig innhold i USA. Før jul mener han at nordmenn vil begynne å motta regninger for sine nedlastninger.

SE OGSÅ: Bilder av systemet

LES OGSÅ: - Jeg vet hvor du bor

Leserne har mildt sagt stilt store spørsmålstegn ved om historien stemmer.

LES OGSÅ: - Er dette en aprilspøk?

I USA får han hjelp av nettleverandørene til å sende ut brev til de som laster ned. Stiansen innrømmer i en ny prat med Computerworld at omlag 80 prosent av sakene i USA blir løst på denne måten. I Norge sier Datatilsynet at dette ikke er gjennomførbart.

LES OGSÅ: Piratjegeren slår tilbake

En metode som løser omlag 20 prosent av sakene, er Stiansens falske torrent-sider. Nexicon har en rekke falske nettsider som frister med gode nedlastinger. Folk må registrere seg for å laste ned, og slik får Stiansen og kompani informasjon om brukerne.

- Filene later til å være innhold fra kunder av Nexicon, men i realiteten er alle filene blanke, sier Stiansen.

20 prosent pluss 80 prosent er som kjent 100 prosent. Om ingen av disse metodene kan brukes i Norge, har dermed Stiansen et stort problem.

- Ja, det er et problem. Men vi er i samtaler med nettleverandører for å finne en løsning likt det vi bruker i USA. Vi har en organisasjon som gjør dette for oss, og de legger et kjempepress på leverandørene. Dessuten har nettleverandører samarbeidet om bekjempelse av piratvirksomhet i Norge før, sier Stiansen.

Norge slakter nettovervåking

Det han sikter til, er saken om advokatfirmaet Simonsen som begynte tilbake i 2006. De fikk faktisk en midlertidig konsesjon fra Datatilsynet til å overvåke fildelingsnettverk, og de sendte brev til nettleverandører som de ba dem sende videre til nettbrukerne.

LES OGSÅ: Grønt lys for å overvåke fildelere

Nettleverandøren Start.no innrømmet at de har sendt slike brev videre i lang tid, både brev som kom fra norske og internasjonale aktører.

IKT Norge fikk flere nettleverandører til å bannlyse brevene. Get, Telenor Telecom Solutions, Canal Digital Kabel TV, Tele 2 Norge, Tafjord Mimer, LOS Bynett, Eidsiva Bredbånd, NextNet, UNINETT, Lyse Tele, Rananett, Nordisk Mobiltelefon Norge, Vitnett, BaneTele, TDC og BKK Marked skrev alle under på en erklæring hvor de sa tydelig i fra til Simonsen at dette var noe de ikke ville være med på.

LES OGSÅ: Nettselskaper sammen mot advokatfirma

- Dette er et kraftig signal som hele næringen står bak. Vi lar oss ikke true til å bryte rettsikkerheten på internett, sa Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge, til Computerworld så sent som april i år.

Stiansen har tidligere sagt at han satt på den eneste løsningen av sitt slag, en løsning han visstnok skal søke patent på.

- Men ditt system er da svært likt ut det vi har sett tidligere?

- VI gjør det annerledes. For det første krever vi ikke nødvendigvis penger av brukerne, men gir dem mulighet til å gjøre opp for seg. Og ingen har så automatiserte systemer for dette som oss, sier han.

IKKE BRUKERE: Dette er ifølge Stiansen ikke hvem som laster ned, men servere de har overvåket over lengre tid.

Nexicons direktør støtter Stiansen

Men selv om nettleverandører i Norge tidligere har slaktet slike systemer, gir ikke Stiansen i Nexicon opp. Om ikke nettleverandørene blir med, står han fast ved at det finnes andre løsninger.

- Jeg kan som sagt ikke oppgi alle metodene, dette er ganske komplekse ting som vi bruker over 200 servere for å få til. Men vi bruker blant annet en metode som heter "time skew", sier han.

MER OM METODEN: Your computer is hot - and I know where you live

Stiansen presiserer nå også at det ikke er nedlastere som vises på hans Google Earth-system, men servere som de har overvåket over tid. Dermed går han i stor grad bort fra forklaringen om at systemet gir en oversikt over hvor nedlastinger foregår i sanntid.

Stiansens sjef, Nexicons direktør Richard Urrea, sier på sin side til Computerworld at systemet faktisk gjør dette. Og at Nexicon går en strålende framtid i møte. Vi spør direktøren hvordan han ser for seg at Nexicon kan klare seg i land som Norge, hvor det er mye strengere regler enn det er i USA.

- Det jobber lokale jurister med. Men markedet her i USA er uansett mer enn stort nok til at vi skal bli ekstremt lønnsomme, forteller han.

- Når tror du dere kan komme hit til Norge?

- Det kan jeg ikke si før det blir offisielt.

- Kan du fortelle noe mer om hvem dere faktisk har som kunder?

- De fleste store klientene har strenge regler om taushetsplikt, sier han, og nevner Youtube og Frank Zappa, som Stiansen tidligere har gjort.

Disse to kundene støttes av en rekke nyhetssaker og pressemeldinger på nettet. Også forumer omtaler disse avtalene, blant annet av en nettleverandør som har mottatt forespørsel via Nexicon.

Computerworld har kontaktet Nexicons styremedlemmer, foreløpig uten hell. Vi har også forsøkt å komme i kontakt med presseservice og informasjonsavdelingen til firmaet via epost, men disse kom tilbake med " delivery failure report". Stiansen skylder på strenge spam-filtre.

- MULIG: Stiansen er ikke overrasket over at folk ikke tror på systemet hans. - Beklager, men det fungerer, sier han.

- Mange som ikke liker meg

Computerworld har etter sakene om Stiansen og Nexicon fått flere henvendelser angående Stiansens tidligere karriere. Han får sterk kritikk fra flere hold, og kilder forteller blant annet at sikkerhetsboksen han skal ha tatt med seg til USA og gjort stor suksess med er en bløff.

Stiansen innrømmer nå at det ikke var hans "sikkerhetsboks" som ble solgt i USA, men heller "hans idé". Og videre innrømmer han at denne boksen aldri ble noen suksess.

- Mange kaller deg en lystløgner?

- Ja, jeg kan se mange gode grunner til det. Mye av det jeg driver med er ting som folk sier er umulig. "Det går ikke an", sier folk. Men dette er noe vi allerede driver med, så beklager, det går an.

- Folk sier også at du har det med å smøre litt ekstra tykt på?

- Det kommer nok fra folk som føler seg litt tilbakesatt, og det er nok en god del jantelov inne i bildet. Jeg må innrømme at mange jeg har jobbet med ikke liker meg så veldig godt, fordi fant ut at jeg måtte bevege meg videre opp i verden.

- Du kunne fått mer troverdighet om du kunne vist til noen konkrete aktører i Norge dere jobber opp mot for å få systemet til å fungere her?

- Det kan jeg ikke gjøre. Ikke ennå. Og dessuten hadde ingen innrømmet å ha jobbet med oss uansett, mener Stiansen.

Nå håper han at spekulasjonene kan legge seg, og at nordmenn snart vil se at han faktisk snakker sant.

- Det blir for mange spekulasjoner, sukker han.

- Om jeg skulle adressert alle disse, ville jeg faktisk røpe for mye av hva vi driver med. Vi må tenke på at vi har mange mennesker som jobber mot hva vi driver med, det er en katt og mus-lek. At vi har hatere og kritikere ser vi på som et godt tegn!

Les om:

Sikkerhet