Piratjegeren slår tilbake

Piratjegeren slår tilbake

Bergenseren som mener å kunne straffe nettpirater møter skepsis og kritikk fra lesere og eksperter. Les hans tilsvar.

Tommy Stiansen i Nexicon mener å stå bak et system som gjør det mulig å sende regninger til folk som laster ned ulovlig innhold på internett.

LES OGSÅ: - Jeg vet hvor du bor

Han har mottatt massiv kritikk. Leserne har bombardert artikkelen med kommentarer av typen "Høres ut som en stor røverhistorie" , "Tull og fjas!" og "Dette høres ut som et stunt gjort av svindleren Richard Ringheim".

Også Datatilsynet reagerte sterkt på Stiansens uttalelser, og syntes det hele hørtes ut som en aprilspøk.

LES OGSÅ: - Er dette en aprilspøk?

Ifølge Stiansen har det blitt sendt ut rundt 10 000 brev til amerikanske nettbrukere hvor de blir bedt om å gjøre opp for seg. Der blir nettleverandørene tvunget til å samarbeide med Stiansen, men i Norge er det ikke lov for leverandørene å gi ut slik informasjon. Derfor tviler mange på at det hele lar seg gjennomføre i Norge, noe det ifølge Stiansen skal, og det før jul.

Vi sendte Stiansen de spørsmålene vi følte ennå ikke hadde fått gode nok svar.

- Hva slags metoder, helt konkret, har dere brukt for å sende ut de 10 000 brevene du omtaler i USA?

- I USA bruker vi flere metoder for å nå flest mulig. Vi bruker DMCA loven ( Digital Millenium Copyright Act), noe som tillater rettighetsinnehaver å gi nettleverandører brev som må videreformidles til brukerne. Dette for å opprettholde sin egen uskyld (" Safe harbor provisions"). DMCA-loven i USA tillater oss og gjøre dette, og GetAmnesty.com er i full sving og tjener penger for rettighetsinnehaverne av kopibeskyttet materiale.

- Metodene vi bruker i USA vil ikke kunne bli brukt i Norge grunnet strengere personvern-lovgivning. Vi har andre metoder som skal brukes i Norge, som allerede er utprøvd. Mer spesifikt hva slags metoder vi skal bruke, vil vi ikke gå i detaljer med før lanseringen.

- Du må vel kunne fortelle noe om hvordan det hele vil fungere i Norge?

- Dette er jo den selveste hemmelige ingrediensen, og vi ikke utdype dette mer. Det eneste jeg kan utdype, er at vi har jurister i verdensklassen med oss som hjelper oss med disse tingene. Jeg kan også utdype at vi har vært involvert i politiske sammenhenger på veldig høyt nivå i årene som har gått. Data fra oss er også brukt i EU-sammenheng.

- Hva er det dere sender ut?

- Det sendes både epost, faks og brev ut via Getamnesty.com. Fremgangsmetoden for systemet varierer fra land til land, og tar i betraktning lover og regler, som for eksempel det Datatilsynet påpeker.

- Om dere skulle få gjennomført systemet i Norge, mener mange at dette kan være på kanten av loven. Hva tenker du om dette?

- Vi vil ikke be nettleverandører om å oppgi kundenes informasjon. Uttalelsen "Dette er slikt som typisk er forbeholdt politi, og ikke som er tillatt for private virksomheter" er interessant. For meg ser det ut som det er mange private virksomheter som allerede gjør dette i Norge. Vi tar også sterkt avstand fra å bryte personvernlovgivningen, og respekterer det fullt ut og jobber hardt med og tilpasse oss markedet i EU/EØS-land. Det er verdt og merke seg at aktivitet lik vår er vidt spredt over hele Europa, og forekommer også i en viss grad allerede i Norge.

- Gjør du deg noen tanker om slik overvåkning er prinsipielt riktig å drive med?

- Ingen kommentar, annet enn at om jeg hadde investert millioner av kroner i et prosjekt med kopibeskyttelse, som ble delt ut gratis over internett, ville jeg selvsagt prøvd og gjøre noe med det. Samtidig anerkjenner vi at distribusjonsmetodene for dette på internett i dag er genial teknologi. Vi ser store muligheter for å bruke disse for digitale kanalene for å bringe lovlig innhold til dem som ønsker det, og dermed tjene penger på teknologien.

- En leser påpeker at Nexicon de siste årene ikke har levert kvartalsrapporter siden 2005, hvorfor ikke?

- Selskapet har av mange grunner ikke rapportert siden 2005. Først og fremst har vi vært opptatt med å bygge oss opp sten for sten, investere i riktige ting og bygge en infrastruktur som er solid. Dette er også et resultat av konfidensialitet med våre kunder. Det har også med kontrakter vi har inngått som har komplisert våre forretningsmessige forhold. Vi har veldig proffe og anerkjente folk som i disse dager hjelper oss med dette.

- Du ga Computerworld bilder av et system som var integrert med Google Earth, hvor man zoomer seg inn på en bestemt gateadresse hvor det foregår pirataktivitet. Hvordan er dette mulig?

- Den røde prikken jeg sendte i Oslo er ikke en vanlig nedlaster, det er en server som vi har sett fra 2006 til dags dato. Den markedsfører seg selv på internett for å tiltrekke seg brukere for sine tjenester. Vi fant han ved hjelp av avansert kryssjekking av informasjon tilgjengelig i søkemotorer.

- Har du noen generell kommentar på all kritikk og skepsis som har kommet den siste tiden?

- Først og fremst er det viktig for oss å få frem hensikten med våre produkter. Vi er ikke ute etter og sette en stopper for fildeling, men heller jobbe hardt mot en metode for å legalisere den. Samt gi alle menneskene som har lagt mye arbeid i for eksempel filmer og musikk noe tilbake for det. Vi jobber direkte med artister som ikke ønsker og straffe noen, men heller samle " fans" rundt seg. Et eksempel er en av våre kunder som ikke ber om penger eller rettslig krav, men heller sender nedlastere til en side der dem selv gir vekk musikken gratis. Vi har artister som vil bruke dette til å gjøre "fans" oppmerksom på konserten i deres nabolag, samt gi dem et knalltilbud på konsertbilletter.

- Vi er veldig opptatt av personvern og folks privatliv, og vi har et nettverk av jurister som gang på gang har evaluert systemet vårt og metoder på vegne av kundene våre. Vi har blitt saumfart av jurister de siste årene for å sikre våre metoder og systemer til aller minste detalj. Slike tiltak vil vi selvsagt gjøre i alle land hvor vi lanserer våre produkter. Det er også verdt å nevne at norske internettbrukere allerede mottar brev fra rettighetsinnehavere i andre land, med metoder som likner våre!

Les om:

Sikkerhet