Piratkopieringen øker i omfang

Piratkopieringen øker i omfang

Nordmenn bruker mest ulovlig programvare i Norden, ifølge BSA.

En ny internasjonal undersøkelse viser at andelen ulovlig kopiert programvare installert i 2010 er høyere i Norge enn i de andre skandinaviske landene.

Og andelen piratkopiert programvare ser ut til å øke, skal vi tro den siste undersøkelsen fra Business Software Alliance (BSA), Global Software Piracy Study 2010.

Norge på topp

Undersøkelsen som er gjennomført av analysebyrået IDC og Ipsos, viser at andelen piratkopiert programvare installert i Norge har økt med ett prosentpoeng, fra 28 prosent i 2008 til 29 prosent i 2010.

Til sammenligning ligger både Sverige, Danmark og Finland stabilt rundt 25 prosent. 116 land har deltatt i undersøkelsen, som gjennomføres for åttende gang.

- Rapporten viser at vi kontinuerlig må arbeide for å bekjempe og redusere bruken av ulovlig kopiert programvare i Norge. Det er viktig å huske at bruk av ulisensiert programvare medfører en vesentlig sikkerhetsrisiko, som kan ramme både deg selv, kunder og samarbeidspartnere. Ikke minst er bruk av piratkopier ulovlig og har en strafferamme på inntil tre års fengsel i tillegg til en eventuell økonomisk erstatning, sier advokat Thor B. Mosaker, talsmann for BSA Norge, i en presseuttalelse.

Svak global nedgang

Globalt sett er 42 prosent av all programvare installert i 2010 piratkopiert. Dette er en nedgang på en prosent, men er fortsatt det nest høyeste nivået i de årene undersøkelsen har blitt gjennomført.

I Vest-Europa er piratverstingene Hellas, Kypros, Italia og Island, som har alle en piratandel på rundt 50 prosent. Benelux-landene og Norden ligger i den andre enden av skalaen der rundt 25 prosent av programvaren i omløp er ulovlig kopiert. Nederst på listen ligger Georgia og Zimbabwe med en piratandel over 90 prosent.

Les om:

Sikkerhet