Politiet må slette gamle data

Politiet må slette gamle data

Datatilsynet kan, etter viktig prinsipiell seier, overprøve politiets datalagring.

Aftenposten forteller mandag historien om Hans Jørgen Strøm fra Alta, som for en stund tilbake ble stanset av politiet.

- Hva er ditt forhold til narkotika? spurte de blåkledde.

Bakgrunnen: Strøm satt i 1988 i en bil hvor det befant seg hasj, noe han satt i varetekt for. Noen dom fikk han aldri, og han mener selv at han aldri visste om hasjen.

Vant over politiet

Etter denne ubehagelige opplevelsen tok Strøm saken opp med Datatilsynet. De ga han medhold, skriver Aftenposten, men Kripos nektet å slette informasjonen om Strøms uheldige biltur på 80-tallet. Personvernnemnda ble satt inn, og har nå pålagt Kripos å slette informasjonen.

Men det hele handler ikke bare om Strøm fra Alta. Det handler om at Datatilsynet nå kan overprøve politiets bruk av data.

- Jeg håper pålegget er et klart signal til lovgiver om å ta problemet på alvor. Justisdepartemente jobber med ny lov, og vi forventer klare regler for politiet om sletting av opplysninger og om hvem som skal ha tilgang til så store nasjonale registere, sier seniorrådgiver Guro Slettemark i Datatilsynet til Aftenposten.

Skeptisk til Datatilsynet

Kripos, på sin side, liker dårlig den viktige og prinsipielle seieren. De frykter at saksbehandlingen har vært uforsvarlig, og tviler på Datatilsynets kompetanse til å overprøve politiets vurderinger.

- I denne saken møtes to viktige hensyn, nemlig samfunnets behov for beskyttelse, og personvernet, sier assisterende sjef Ketil Haukaas i Kripos.

- Vi ser frem til en debatt om disse spørsmålene når vi skal få en ny politiregisterlov.

Sikkerhet