PST krever lagring av mobildata

PST krever lagring av mobildata

Mener lagringsdirektivet er nødvendig for å stoppe terror på norsk jord.

Justisminister Knut Storberget fikk massiv kritikk da han uttalte seg om nødvendigheten av EUs datalagringsdirektiv (DLD) for noen uker siden. Blant annen Fremskrittspartiets Per Sandberg reagerte kraftig på at Storberget bruker terrorbombene i Stockholm til å vinne politisk støtte til DLD.

- Dette er en kynisk bruk av terrorhandlingen i Stockholm for å få aksept til å overvåke alle mennesker i Norge, sa Sandberg.

Men nå får Storberget støtte fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Ifølge PST er det mye vanskeligere å stoppe terror uten informasjon om mobiltrafikk.

Terroranalytiker og PSTs hovedtillitsvalgte Lasse Roen i Politiets fellesforbund sier til Aftenposten at faren for terroranslag øker betydelig uten datalagringsdirektivet. Han sier også at de politiansatte i PST stiller seg bak Storbergets uttalelser etter selvmordsaksjonen i Stockholm.

- Dessverre tar han (Sandberg, red.) veldig feil, sier Roen til avisa.

Mindre datatrafikk

- Det er skuffende at motstanderne av direktivet ikke tar inn over seg dagens virkelighet. De må ta ansvaret om manglende trafikkdata gjør at vi ikke klarer å hindre terrorhandling, sier Roen.

Ifølge Roen trenger PST nesten daglig trafikkdata fra mobiloperatørene. Slike data vil det bli mindre av etter mobiloperatørene forsøker å kutte ned kostnadene ved lagring.

- Gradvis vil vi finne mindre trafikkdata hos mobilleverandørene, sier Roen.

Datalagringsdirektivet er et EU-direktiv om lagring av trafikkdata. Opplysningene skal kunne benyttes til å bekjempe kriminalitet og terrorisme.

Direktivet er kritisert for å være et urimelig inngrep i privatlivet. Regjeringen Stoltenberg gikk i desember 2010 inn for å innføre datalagringsdirektivet.

Les om:

Sikkerhet