Så langt i år skal sikkerhetsselskapet Bit9+ Carbon Black ha funnet 948 unike malwareprogram for Apples operativsystem. Mellom 2010 og 2014 var funnene sammenlagt 180.

Så langt i år skal sikkerhetsselskapet Bit9+ Carbon Black ha funnet 948 unike malwareprogram for Apples operativsystem. Mellom 2010 og 2014 var funnene sammenlagt 180.

Rekordmye skadevare på Mac i år

Ikke virus på Mac? Glem det. Nå raserer myten om Apple som sikkert alternativ.

Apple har lenge blitt omtalt som det trygge alternativet, og mange ihuga Mac-entusiaster skryter uhemmet over sikkerheten i operativsystemet OSX. Apple selv skal til og med ha gått så langt som å sammenligne konkurrenten Microsoft Windows med en stadig forkjølet kontoransatt.

En ny rapport tyder på at Apple nå bør jekke seg ned et par hakk. 

Rekordmye skadevare

Det er bedriften Bit9+ Carbon Black som avslører at mer malware for OSX har blitt oppdaget i år enn alle foregående år til sammen.

Så langt i år skal sikkerhetsselskapet ha funnet 948 unike malwareprogram for Apples operativsystem. Mellom 2010 og 2014 var funnene sammenlagt 180. Dette skriver svenske Techworld. 

Ifølge avisen skal ikke økningen være uventet med tanke på at Apples markedsandeler innen desktop nå nærmer seg 17 prosent. Kanskje mer betydningsfullt for sikkerheten er at Apple-produkter nå også leter seg inn blant bedrifter, noe som skal gjøre OSX til et enda mer lokkende mål for malwareprodusenter.

Kan slappe av

Likevel, ifølge avisen, tenger ikke OSX-brukere å bekymre seg nevneverdig på nåværende tidspunkt. Mer enn halvparten av den nye skadelige koden som er oppdaget er av enklere slag, for eksempel den typen som forsøker å tvinge brukere til å se annonser, også kalt adware. De fleste skadelige program er også avhengige av at brukere tar dumme beslutninger, slik som for eksempel å laste ned filer som bør klasseres som skadelige.

Det skal også være verdt å notere seg at selv om antallet malware for OSX har økt dramatisk de seneste årene så blekner det fortsatt sammenlignet med hvor mye nye malwareprogram som kodes for Windows under samme periode.

- Om man legger sammen all malware som er oppdaget for OSX noensinne, så er det fortsatt mindre enn antallet nye skadelige program som oppdages for Windows – hver time, sier Rich Mogull, analytiker for Securosis, til IDG News.

 

Les om:

Sikkerhet