Russiske kriminelle styrtrike på virus

Russiske kriminelle styrtrike på virus

Plantet sårbarheter på nettsider og krever løsepenger på sms.

Den omfattende svindelen har pågått over lang tid, og kan ifølge russiske nyhetsbyråer ha skaffet de kriminelle bakmennene millioner av dollar. Nå har russisk politi beslaglagt datautstyr og satt medlemmer av en russisk familie i varetekt, meldte ITAR-TASS News Agency tirsdag.

Nettskurkene skal ha brukt nyhetssider for å spre den farlige programvaren Winlock, som gjør pc-en umulig å bruke ved å koble ut ulike Windows-programmer og deretter vise pornografiske bilder på maskinen. For å låse opp feilen blir ofrene bedt om å sende en sms verdt mellom 300 og 1000 rubler (mellom 70 og 230 kr).

Opptil en million påvirket

Ti personer vil sannsynligvis bli siktet for lovbruddet, som har gått ut over titalls tusen russisktalende ofre både i og utenfor Russland. Ifølge sikkerhetsanalytiker Sergey Golovanov ved det russiske antivirusselskapet Kaspersky Lab kan så mange som en million maskiner ha blitt påvirket av bedrageriet, og bakmennene skal ha betalt mindre agenter for å spre viruset videre.

- Bakmennene tilbyr tre dollar per infiserte maskin til alle som går med på å spre viruset gjennom blogger, bannere og lignende, sier Golovanov til Computerworlds nyhetstjeneste.

Lett å opprette skurkenummer

Hos teleselskapene i mange tidligere sovjetstater er det ifølge Golovanov enkelt å registrere anonyme abonnement som dataskurkene benytter seg av. Teleselskapene tar så opptil femti prosent av fortjenesten på sms-ene som brukes til å kreve inn løsepenger.

Som regel blir de påvirkede maskinene låst opp etter at tekstmeldingene er sendt, uten at det er noen garanti for dette. Mange har opplevd å få viktige programmer slettet etter betalingen.

Les om:

Sikkerhet