Russland vil knekke Tor

Russland vil knekke Tor

Har lovet å bla opp nesten en million kroner til den som klarer å knekke sikkerheten i Tor og avsløre identitet og lokasjon av Tor-brukere.

Tor er åpen programvare som gir anonymitet og sikkerhet på internett. Dette gjør den ved å koble sammen flere Tor-maskiner i eget nettverk, og all netttrafikk krypteres underveis.

Dette nettverket er, svært forenklet sett, en slags tilfeldig peer-to-peer VPN-løsning, og programvaren brukes av mange verden over, inkludert journalister som arbeider i utsatte eller utrygge områder, politi, kriminelle, politiske aktivister og dissidenter eller rett og slett vanlige brukere som ønsker å omgå statsinnførte restriksjoner eller sensur på nett.

Tor er, i tillegg til å være et svært nyttig verktøy, derfor også et spisst horn i siden til mange myndigheter som er bekymret over nettrafikk de ikke kan kontrollere eller overvåke.

Dusør loves

Russland er blant disse, og ifølge britiske The Guardian har landet over 210.000 faste brukere. Men det vil myndighetene gjerne ha en slutt på, og det russiske innenriksdepartement har ifølge BBC utlyst en konkurranse og lokker med en premie på 3,9 millioner rubler (omlag 700.000 kroner) til den eller de som finner en måte å knekke Tor-nettverket, og avsløre den virkelige identiteten til brukerne.

Målet bak konkurransen skal ifølge det russiske innenriksdepartementet være «å sikre landets forsvar og sikkerhet».

Konkurransen er bare åpen for russere, og de som vil prøve seg må betale et gebyr på 195.000 rubler (ca 35.000 kroner). Alle bidrag må være levert innen 13. august.

Detaljer om cracke-konkurransen er lagt ut på nettsidene til det russiske innenriksdepartementet.

Her finner du Tor

Tor, og derativer som operativsystemet Tails eller den sikre nettleseren Tor Browser, kan lastes ned gratis fra torproject.org. Det anbefales at eventuelle nye brukere setter seg inn i hvordan det hele fungerer før bruk, da Tor langt i fra er «install og kjør»-programvare.

Tor kan brukes på Windows (XP, Vista, 7 og 8), OS X, GNU/Linux og BSD. En rekke applikasjoner og derativer er også tilgjengelig for IOS og Android.

Les om: