Saksøker Tyskland

Saksøker Tyskland

Ny lov for lagring av telefonsamtaler og nettbruk skal testes mot den tyske grunnloven.

En borgerrettorganisasjon i Tyskland har fått støtte av 13 000 tyskere for å saksøke den tyske staten for lagring av trafikkdata. Gruppen ønsker å fjerne den nye loven for datatrafikk, som pålegger staten å lagre både telefonsamtaler og ip-trafikk.

Gruppen "Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung" (arbeidsgruppe for lagring av datatrafikk, AV) står i fronten i kampen mot den nye loven som ble godkjent av landets føderale parlament 9. november.

Ifølge den nye loven skal teleoperatørene fra 1. januar 2008 lagre data om telefonsamtaler, både, tidspunkt, dato, hvem ringte hvem, og lengden av samtalen. Nettleverandørene skal ta vare på informasjon om når og hvor lenge man har vært logget på internett, og hvilken ip-adresser ble besøkt. Også epost skal overvåkes. Av alle eposter lagres det hvem sendte den, og hvem mottok den.

Aksjonsgruppen ønsker at lagringsloven testes mot landets grunnlov i det de mener er landets største grunnlovsprosess. AV mener at loven strider imot grunnleggende borgerrettigheter slik de er skrevet ned i grunnloven.

Den nye loven har allerede blitt omtalt som Stasi 2.0, noe som ikke har direkte bidratt til at debatten har roet seg. Det berlinske advokatbyrået Starostik har fått såpass mange innkommende telefoner at det var mulig å gjennomføre vanlig arbeid, skriver AV i en pressemelding.

Les om:

Sikkerhet