TRUSLENE ØKER: – Ransomware rammer bedriftene hardere enn før, og skadeomfanget blir stadig større, sier sikkerhetsingeniør Arnfinn Strand hos Check Point.

TRUSLENE ØKER: – Ransomware rammer bedriftene hardere enn før, og skadeomfanget blir stadig større, sier sikkerhetsingeniør Arnfinn Strand hos Check Point.

Sandblåsingsagent beskytter utsatte endepunkter

Check Point utvidere sin Sandblast-teknologi med bedre beskyttelse mot gisselprogramvare, ikke minst myntet på pc-brukere på farten.

Ransomware-angrepene øker drastisk, både globalt og i Norge.

Så å si alle offentlige norske kunder av sikkerhetsselskapet Check Point Software Technologies har det siste halvåret meldt om Cryptolocker-angrep, melder den norske avdelingen av Check Point.

Ransomware basert på Cryptolocker og lignende programmer er skadevare som kriminelle hackere bruker til  å kryptere dataene hvis de kommer seg inn i nettverket til en bedrift. Deretter krever de løsepenger for å dekryptere dataene igjen.

Sandkasse og sandblåsing

Siden i fjor har Check Point tilbudt det de kaller en Sandblast-løsning i kampen mot nulldagsangrep. Dette er angrep der ondsinnet programvare smugles inn i bedriftenes og organisasjonenes nettverk og først aktiveres etter at den forventede tiden for sikkerhetskontroll er utløpt.

Sandkasse-teknologien – «sand box» – går ut på at mistenkelige filer isoleres i en «sandkasse» hvor de kan granskes uten at nettverket blir infisert. Sandblast-løsningen er en videreutvikling der man setter i gang «sandblåsing» i sandkassen. Da kan ikke noe sandkorn ligge stille, og skadevaren tvinges til  å avsløre seg selv. Dette er bildet Check Point bruker for å visualisere teknologien.

Check Points Sandblast-teknologi har høstet mange lovord, men selv om den har vist seg å en effektiv beskyttelse av nettverket, mener Check Point at det likevel trengs ytterligere tiltak for å beskytte endepunktene i nettverket.

Dette gjelder de enkelte pc-ene i en bedrift og ikke minst pc-er som anvendes utenfor nettverket, for eksempel på hjemmekontor eller når medarbeidere er på reise. Andre usikre endepunkter er eksterne lagringsenheter, inkludert USB-minnepinner.

Sandblast Agent

Check Point kaller den utvidede løsningen for Sandblast Agent. – Dette er en forlengelse av Sandblast-konseptet rettet mot endepunkter som vi ikke kan ta i nettverket, forklarer Arnfinn Strand, sikkerhetsingeniør hos Check Point.

Sandblast Agent er foreløpig tilgjengelig på Windows-plattformen, men Strand utelukker ikke at den også kan komme på Mac-plattformen, selv om de fleste bedrifter og offentlige instanser i målgruppen bruker Windows.

Viktigst å hindre angrep

Tanken bak Sandblast Agent er å hjelpe bedriftene til å hindre at et angrep overhodet skjer. Selv om man greier å oppdage et angrep og begrense skadeomfanget, er det både tidkrevende og dyrt å rydde opp etterpå. Sandblast Agent skal stoppe angrepet før skadevaren har rukket å gjøre noen skade.

Tall fra USA viser at hele 60 prosent av alle små og mellomstore bedrifter som blir utsatt for et kyberangrep, går konkurs innen seks måneder etter angrepet, ifølge Check Point.

Slik fungerer Sandblast Agent

Problemet med såkalt signatur-basert antivirus-programvare er at den bare beskytter mot skadevare som allerede er kjent. For å avdekke skadevare som ennå er ukjent, trengs andre løsninger.

Sandblast Agent fungerer slik, litt forenklet forklart: Når pc-brukeren laster ned en fil eller åpner en epostmelding med vedlegg, blir filen eller vedleggene umiddelbart sendt videre til en skytjeneste hos Check Point. Her blir dataene analysert for å sjekke om de inneholder skadevare.

I en travel hverdag har ikke brukerne tid til å vente i kanskje opptil tre minutter fra man åpner en epostmelding til man kan lese den. Denne ventetiden fjerner Check Point ved å la brukeren få en midlertidig versjon av meldingen uten aktivt innhold.

En Word-fil blir for eksempel kjapt omgjort til et PDF-dokument, og et PDF-dokument blir PDF-skannet en gang til, alt for å fjerne aktivt innhold. En mottatt Excel-fil leveres uten at makroene fungerer.

I mellomtiden analyseres filene og vedleggene. Dette tar fra omlag ett minutt for filer uten skadevare til opptil tre minutter for mer komplekse filer eller filer der det er mistanke om skadevare.

All emuleringen skjer i bakgrunnen i Check Points skytjenste. Check Point kaller prosessen Threat Extraction.

Når filen eller vedlegget er ferdig analysert uten at mistenkelig innhold eller adferd er avdekket, kan brukeren ved å klikke i en dialogboks be om å få den originale filen tilgjengelig.

Check Point har hatt Threat Extraction på markedet siden april i fjor, og erfaringene viser at de fleste brukerne nøyer seg med den midlertidige filen de mottok før vaskeprosessen startet. Bare i én prosent av tiden ber de om få originalfilen, ifølge Check Points statistikk.

Sandblast Agent skal altså først og fremst forhindre nulldagsangrep, deretter raskt identifisere skadevaren og begrense skadene, og til slutt effektivt respondere og forhindre at skadevaren får anledning til å prøve seg på nytt.

Også for SMB-markedet

Check Point har tradisjonelt rettet seg mest mot storbedriftsmarkedet og det offentlige, men har økende fokus på små og mellomstore bedrifter – også etter norsk definisjon av SMB. Ifølge Check Point er Sandblast Agent-teknologien både bruks- og prismessig aktuell for SMB-markedet. Sandblast Agent har et prispunkt på rundt 35 dollar i året per endepunkt. I tillegg må bedriften ha en administrasjonslisens.

I disse dager lanserer selskapet for øvrig Check Point 700 Series, to modeller av en ruter-lignende boks med mange innebygde sikkerhetsløsninger og som faktisk også kan brukes som en ruter – også denne med SMB-tilpasset pris. Mer om denne løsningen senere.

Les om:

Sikkerhet