Se opp for disse mobilfarene

Når flipperspill-appen vil sende SMS er det på tide å stramme inn.

Publisert Sist oppdatert

En av de største truslene er at brukere synes det er både vanskelig og kjedelig å håndtere sikkerheten på mobilen på en bra måte. Det mener Kevin Freij, gründer og administrerende direktør ved sikkerhetsselskapet Mymobilsecurity, som spesialiserer seg på sikkerhetsløsninger for mobiler, med fokus på Android. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Den tekniske kompleksiteten er et stort problem for mange vanlige brukere i dag. De teknisk interesserte forstår hvilke risikoer som er forbundet med å bruke for eksempel Bluetooth. De vet også hvilke applikasjoner som burde få sende sms. Men de aller fleste brukere har ikke peiling og godkjenner alt applikasjonen ber om, uten og engang lese gjennom hva den er i stand til å gjøre, sier han.

Falske apper

I dag finnes det omlag en halv million applikasjoner på Google Play og de aller fleste av disse utgjør ingen sikkerhetsrisiko. Men det finnes et voksende antall applikasjoner som kan forårsake store problemer. Disse kalles ofte ”fake-apper”.

- Et eksempel på en fake-app er Battery Supercharger, som skal øke batterilevetiden på telefonen din. Det virker også faktisk som om den gjør det, det er bare det at den også sender et par betalte sms hver dag. Kostnaden dukker opp på fakturaen og er kalt ”Dine sms-tips” slik at det ikke skal være lett å se hvilken av dine applikasjoner som har skylden, sier Freij.

Identitetstyveri blir også mer og mer vanlig, og med en fake-app, kan telefonen din sende mye nyttig personlig informasjon, til en som vil kapre identiteten din.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg selv?

En metode er å skaffe seg et sikkerhetsprogram.

- Vi kan sikre at skadelig kode ikke kommer inn på telefonen din via applikasjoner, og så prøver vi også å øke brukernes forståelse for hva applikasjoner har lov og ikke lov til å gjøre. Om en flipperspill-app for eksempel ber om tillatelse til å få sende sms, innser du forhåpentligvis at det er noe mistenkelig, sier Freij.

Uansett om du bruker et sikkerhetsprogram eller ikke, er det to ting alle bør tenke på, sier Kevin Freij.

- Bruk både pin-kode og telefonlås for å gjøre det vanskeligere for noen å fa tak i informasjon om du mister telefonene eller noen stjeler den. Deretter bør du kun laste ned applikasjoner som har mange nedlastninger, de siste, oppdaterte versjonene, og sjekke at det ikke er nevnt noen sikkerhetsrisiko eller problemer. Det krever en bevissthet om risikoen og en god sikkerhetsprogramvare for å beskytte deg skikkelig, men disse to tingene vil gi et grunnleggende nivå av beskyttelse for de som synes det med mobil sikkerhet er kjedelig og komplisert.