Se opp for fil-kidnappere

Se opp for fil-kidnappere

Et nytt virus krypterer filene dine. For å få tilgang igjen må du betale løsepenger.

Det er sikkerhetsselskapet Kaspersky som rapporterer om det nye viruset på sine hjemmesider. Dette er en alvorlig type virus som rett og slett kidnapper filene dine ved hjelp av kryptering. Som regel utvikler antivirusselskapene løsninger som knekker krypteringen og låser opp igjen filene.

Men Kaspersky varsler nå om en ny ”ransomware” som er en variant av den tidligere kjente Gpcode og som har fått den ikke så enkle betegnelsen, Virus.Win32Gpcode.ak. Det som kjennetegner det nye viruset er en enda bedre kryptering med 1024 bits mot den forrige versjonen som la seg på 660 bits lang nøkkel.

LES OGSÅ: Krimserver avslørt

Ifølge Kaspersky jobbes det nå med å utvikle et verktøy for at de som har fått sine filer kidnappet igjen skal kunne få kontroll. Utfordringen er at den 1024 bit solide nøkkelen nærmest er umulig å knekke, dermed fokuserer man nå på å finne svakheter i utviklingen og implementeringen av viruset.

Viruset krypterer ifølge Computer Sweden filer som doc, txt, pdf, xls, jpg og png. Filene døpes etter angrepet om til *._CRYPT. I katalogen vil det også ligge en readme-fil hvor kidnapperne forteller hvordan man skal gå frem for å få de tilbake i lesbar stand. Ren utpressing med andre ord.

Les om:

Sikkerhet