- Security Essentials er konkurransevridende

- Security Essentials er konkurransevridende

Trend Micro mener Microsoft misbruker Windows-oppdateringen til å pushe Security Essentials på kundene.

Microsoft begynte nylig å tilby britiske og amerikanske Windows-brukere sin egen sikkerhetsløsning Microsoft Security Essentials gratis via oppdateringstjenesten Microsoft Update.

Dersom Windows ikke oppdager fungerende sikkerhetsprogramvare på pc-en, legger Microsoft automatisk til Security Essentials i Optional-seksjonen i Microsoft Update.

Det er konkurrenten Trend Micro kritisk til, skriver amerikanske Computerworld.

- Når Microsoft kommersialiserer Windows Update for å distribuere annen programvare oppstår det noen vesentlige spørsmål rundt hvorvidt konkurransen kan kalles rettferdig, sier Carol Carpenter, direktør for Trend Micros konsument- og smb-avdeling.

- En forlengelse av Windows

Microsoft poengterer på sin side at de ikke tilbyr Security Essentials via Windows Update, men bare gjennom Microsoft Update, der selskapet også tilbyr patcher for programvare som Microsoft Office og Windows Media Player.

Trend Micro mener imidlertid at den jevne brukeren ikke vil se forskjellen på de to oppdateringstjenestene, ettersom de for en stor del flyter over i hverandre.

Carpenter hevder at Windows Update de facto er en forlengelse av Windows.

- Det at Microsoft nå skal levere programvare knyttet til oppdateringer er grunn til bekymring. Windows Update er ikke et valg brukerne kan ta, og vi mener at oppdateringsfunksjonen ikke bør brukes på denne måneden.

- Vi hilser jevnstilt konkurranse velkommen. Det som bekymrer oss er at en produsent bruker sin markedsmakt på å markedsføre frem sin egen løsning på en urettferdig måte, sier Carpenter.

- Valgfritt

Microsoft hevder Security Essentials gjør det enklere for kundene å beskytte datamaskinen.

- Ved å tilby Security Essentials som et alternativ for ubeskyttede pc-er gjør vi det enklere for de som vet at de trenger beskyttelse, men som av en eller annen grunn ennå ikke har installert det, skriver Jeff Smith, direktør for Security Essentials, i en epost til amerikanske Computerworld.

Som svar på rivalens bekymringer om maktmisbruk svarer Smith at Microsoft ikke prøver å tvinge kundene til å laste ned selskapets løsning.

- Dette er en valgfri nedlasting som kunder uten antivirus kan velge og laste ned og installere. Det er bare en av mange muligheter for kunder som ønsker å installere sikkerhetsprogramvare, skriver Smith.

- For dårlig

Microsofts andre konkurrenter i sikkerhetsmarkedet, som Symantec og McAfee, ønsker ikke å kommentere hvorvidt de ser Microsofts beslutning som urettferdig eller i strid med allmenne konkurranseprinsipper.

De kritiserer i stedet Security Essentials for å tilby brukerne for dårlig beskyttelse.

- Det er tydelig at dagens trusselbilde krever en mer omfattende beskyttelse enn det Microsoft Security Essentials kan tilby, skriver Symantec i en uttalelse til Computerworld.

McAfee peker på at Security Essentials og andre løsninger for en stor del er avhengig av tradisjonelle beskyttelsesmekanismer, og benytter anledningen til å trekke frem sine egne cloud-baserte løsninger.

Ingen av de tre produsentene mener ifølge Computerworld at Security Essentials utgjør noen reell utfordring.

- Vi har konkurrert mot gratisløsningene lenge. Vi kan ikke se at disse gratisproduktene har hatt noen vesentlig innvirkning på markedsandelene våre, sier Carpenter i Trend Micro.

Umulig søksmål

Dette er ikke første gangen at sikkerhetsselskaper anklager Microsoft for urettferdig maktbruk.

I 2006 ble Microsoft klaget inn til EUs konkurransemyndigheter av Symantec og McAfee. Den gang ble selskapet kritisert for beslutningen om å stenge selskapene ute fra tilgang til det nye sikkerhetssenteret i Vista og kjernen i 64-bitsversjonen av operativsystemets.

Microsoft ga etter for trykket, og lovte senere å bistå med api-er som gjorde det mulig for sikkerhetsprodusentene å integrere sine løsninger med operativsystemets sikkerhetssenter.

Trend Micro har ikke ønsket å kommentere hvorvidt Trend Micro vurderer rettslige skritt mot Microsoft. En advokat som spesialiserer seg på konkurranselovgivning mener imidlertid Trend Micro ikke vil ha store sjanser i en eventuell rettssak.

- Det vil være vanskelig, om ikke umulig, å kunne påvise at konkurransesituasjonen har blitt skadelidende som følge av dette, sier Hillard Sterling i det Chicago-baserte advokatfirmaet Freeborn & Peters.

Les om:

Sikkerhet