Sensitiv pasientinfo på nett

Sensitiv pasientinfo på nett

Datatilsynet får ukentlig henvendelser fra personer eller kommuner som opplever at sensitive opplysninger har kommet på Internett.

Opplysninger om en 13 år gammel gutt med ADHD og hans behov for spesielle medisiner lå åpent tilgjengelig på Internett, skriver Aftenposten.

- Vi får ukentlig henvendelser fra personer eller kommuner som opplever at det er lagt ut sensitive opplysninger om mennesker som ikke skulle ligge på Internett. Dette er et økende problem, og sett i lys av stadig flere identitetstyverier er dette betenkelig, sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet til avisa.

Hørt det før

Aftenposten fant pasientopplysningen tilfeldig ved et søk i postlistene til fylkesmannen i Telemark. Fylkeslege Steinar Aase i Telemark beklager hendelsen, og og forklarer at det er "veldig gode rutiner for dette" .

Georg Apenes har hørt argumentet om gode rutiner før.

- Det svaret får vi som oftest i slike saker. Det er ikke noe i veien med rutinene, men adferden fraviker reglementet, sier Apenes.

Han er ikke det minste overrasket over at pasientopplysninger om en pasient er å finne åpent på Internett. I Personvernrapporten 2008, som Datatilsynet offentliggjorde tidligere i år, gis flere eksempler på at personopplysninger ligger åpent tilgjengelig på Internett.

Les mer på Aftenpostens webside .

Les om:

Sikkerhet