Si din mening om gps-sporing i bil

Si din mening om gps-sporing i bil

EU vil vite hva du mener om Ecall-prosjektet som kan innføres i Norge.

Computerworld har tidligere skrevet om Ecall, EUs sikkerhetsprosjekt som skal gjøre at biler automatisk ringer nødnummer og oppgir posisjon og andre relevante data om du for eksempel kjører av veien og krasjer.

Norge har undertegnet en intensjonsavtale i sakens anledning der man skal arbeide for implementering, selv om Norge ikke er bundet til å innføre ordningen. EU har på sin side varslet at det kan bli et direktiv på dette.

Tilsynsmotstand

Muligheten for et pålagt direktiv har fått Datatilsynet til å reagere. De er skeptiske, særlig om det ikke blir valgfritt å utruste bilen med gps-en som trengs for at bilen skal oppgi posisjonen til ulykkesstedet.

I ryggen har tilsynet den såkalte Artikkel 29-gruppen, det vil si en rekke andre instanser innen personvern i Europa. De mener også et slikt system må kunne slås av, fordi de frykter systemet kan bli misbrukt.

På en annen side er intensjonen bak systemet vel ment. På et ulykkessted handler det om minutter, jo fortere ambulansen er på plass, jo større sjanse for å overleve. Og informasjonen som tenkes overført er også til stor hjelp for det medisinske personell. I tillegg til posisjon, vil systemet blant annet overføre data om kjøreretning da ulykken skjedde og hvilken kraft det eventuelt var i kollisjonen.

Inviterer mannen i gata

Mens EU har diskutert med personvernsmyndigheter har det foreløpig ikke vært mye debatt blant folk flest. Men EU ønsker nå å få synspunkter om systemet fra vanlige borgere. I en bred høring/spørreundersøkelse over internett inviterer de folket til å komme med sine meninger.

Så om du har innsigelser eller hyllest av konseptet, tipser Datatilsynet om at dette er stedet å peke nettleseren sin til.

Siden er åpen til 19. september, og 8. oktober vil folkets meninger bli publisert på EUs Ecall-nettsider.

- Ditt bidrag vil tas i betraktning i arbeidet med EUs lovrammeverk, som sier at «komissjonen bør (...) konsultere bredt før lovgivninger legges frem og, dersom det egner seg, legge ut konsultasjonsdokumenter", skriver EU.

Les om:

Sikkerhet