Sikkerhetsbonanza i solsteiken

200 sikkerhetseksperter samlet seg i år igjen i Larvik for å knytte kontakter og prate fag.

Publisert Sist oppdatert

LARVIK/OSLO: Sola skinner som vanlig over Larvik under Informasjonssikkerhets-forums (ISF) høstkonferanse. «Business as usual,» kan man si.

Tilbakelent i to stressless-lignedene trestoler i bakgården til Farris Bad, sitter Symantecs Hans Peter Østrem avslappet og slikker sol om kapp med Frank Horntvedt fra konsulentselskapet Unibridge, som jobber med E-ID.

De sitter side om side på en ytterst minimalistisk strandlinje og prater sammen. At det blåser friskt, bryr dem ikke nevneverdig; man kan trolig takke vinden for at det høstlige regnværet fra morgentimene er byttet ut med vårtendenser og mulighet til å opparbeide seg litt rødfarge i kinnene under pausen fra de rundt 30 foredragene.

Som altså gir mulighet for å sitte på en minimalistisk strandlinje i solsteiken og nyte havutsikten, mens de mest sporty fra Playstation 3-generasjonen er i ferd med å driste seg utti for kanskje årets siste saltvannsdukkert.

- Vent, la oss bare ta frem noe datautstyr så det ser ut som vi jobber litt hardt, utbryter Horntvedt hastig når Computerworld trekker opp kameraet for å forevige øyeblikket.

BYOD og Cloud

På et bord like bak, sitter Andre Schackt fra Gateway Security, Magne Tufte Bøyum fra NHST Media Group og Tom-Erik Hestblom fra Kongsberg Protect Systems i samtale over et par glass vann og kaffe. De er klare på hva de vil beskrive som høydepunktene ved ISF: Nettverking og det sosiale.

- Det er ikke så mange andre man kan snakke med om de utfordringene vi møter i vår hverdag, påpeker Bøyum som jobber med nettverk og sikkerhet.

NETTVERKER: Andre Schackt fra Gateway Security, Magne Tufte Bøyum fra NHST Media Group og Tom-Erik Hestblom fra Kongsberg Protect Systems. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Faglig sett er det Bring Your Own Device, virutalisering og nettskyen som står på agendaen om dagen, ifølge de tre.

- Jeg tror ikke det er noe vei utenom. Om folk ikke får bruke telefonen de ønsker, kommer de til å finne seg en annen arbeidsplass, sier Bøyum.

- Ja, jo, men jeg har hørt om noen som har standardisert på Iphone. Det er spisbart for folk flest, så det har visst gått greit, sier Schackt.

Så er diskusjonen atter i gang, og Computerworld trekker seg rolig bakover.

Har slått seg til ro

Vi huker tak i konferansegeneral og ISF-styremedlem John Aril Johansen, som i det daglige jobber i Buypass, for en generell prat om konferansen. At det er ISF-konferanse i starten av september i Larvik har satt seg hos ISF-medlemmene, kan han fortelle.

- I år har det vær enda heftigere enn før. Vi la ut informasjon om arrangementet uten annonsering, vi har kun sendt ut epost til ISF-medlemmene, og konferansen ble fylt opp i løpet av få dager.

Det er 200 deltakere, og kapasiteten er sånn sett sprengt på Farris Bad. Men Johansen er usikker på om det er vits i å flytte konferansen til et sted med bedre kapasitet.

- Er det noe mål om å få inn 300? Det er pent her, og folk er fornøyde, sier han.

ISF-organisasjonen er en ideell organisasjon som arbeider med informasjonssikkerhet sine medlemmer, organisasjoner innen offentlig forvaltning og privat næringsliv med interesse for informasjonssikkerhet.

- Hva er det som er hett i år?

- Det er kanskje dette med det eksterne trusselbildet, som har blitt endret. Vi er litt tilbake i det tekniske aspektet nå, sier han, og viser for eksempel til den nylige sikkerhetsdramatikken Java har opplevd.

- Og ikke minst må man også forholde seg til aggressive grupper som Anonymous og hacktivisme. Du trenger ikke lenger være et stort finansselskap for å bli utsatt for sikkerhetsbrudd. Det holder med en slentrende uttalelse fra noen, så har en gruppe plutselig bestemt seg for å ikke like deg, forteller Johansen.

- Vi ser også at det er mye tweets fra deltakerne, og det er jo nytt. Før var det jo vi i styret som stod for det meste av twitringen.

- Utover det er det «businness as usual».

--

OBS: Denne saken er oppdatert kl. 13:20 etter oppdagelsen av en meganavneglipp. I versjonen som var tidligere, kunne man lese at det var Normans Øyvind Barbo som satt i stolen ved siden av Østrem, men dette er altså feil. Vi beklager forvirringen dette må ha skapt.

ISF 2011:

ISF 2010: