Sitter på farlig informasjon

Sitter på farlig informasjon

Tidligere ansatte har tilgang til informasjon fra bedriften de jobbet i – hele ett år etter de sluttet.

Ca har utført en undersøkelse som viser at én av ti arbeidstagere i de nordiske landene har tilgang til sensitiv forretningsinformasjon opptil et år etter at de forlot sin forrige jobb.

Spørrerunden ble gjort av 1000 mennesker i de nordiske landene med spørsmål om hvordan de behandler forretningskritisk informasjon ved bytte av jobb.

10 prosent fortalte at de fortsatt hadde tilgang til it-systemene på sin tidligere arbeidsplass opp til et år etter at de forlot jobben.

LES OGSÅ: Storebror hører deg

Sikkerhetsfare

- Det er svært viktig at bedriftene er klar over de ansattes tilgangsrettigheter til bedriftsinformasjon, sier CAs sikkerhetsekspert Ulf Södergren i en pressemelding fra selskapet.

- Informasjonen som en HR-ansatt har tilgang til, er svært forskjellig til den informasjonen som en salgsrepresentant bør ha tilgang til. Når stillingsinstruksen forandres eller ansatte forlater en organisasjon må bedriftene være i stand til å begrense tilgangsrettigheter til alle de ulike systemer med engang. Hvis ikke vil potensielt viktig konkurranse informasjon være i sikkerhetsfare.

Verdi i stjålet informasjon

De fleste i undersøkelsen hadde tilgang til kundeinformasjon, og litt over syv prosent av de spurte vurderte denne informasjonen som verdifull å ta med seg til neste arbeidsplass.

Ifølge meldingen fra Ca svarte 17,3 prosent av de svenske respondenter at stjålet informasjon ville være av verdi for sin ny arbeidsgiver, sammenlignet med 9,3 prosent for nordmennene. Mens bare 5,9 prosent danske respondentene mente denne informasjonen var verdifull.

I undersøkelsen kom det ikke frem hvor mange som faktisk har benyttet seg av informasjonen de urettmessig hadde tilgang til, eller om de faktisk hadde stjålet informasjon.

LES OGSÅ: Kinesiske hackere spionerte i 103 land

Les om: