Sjekker om du er trygg

Sjekker om du er trygg

LONDON (PC World Norge): Symantec måler kontinuerlig sikkerhetstrusselen som du er utsatt for.

Et nytt verktøy måler kontinuerlig hvilke sikkerhetstrusler som finnes på nettet, og gir deg tips om hva du kan gjøre for å surfe trygt.

Symantec lanserte på en pressekonferanse i London tjenesten Norton Cybercrime Index, som kan vises både i nettleseren, på mobilen eller lastes ned til pc-en som en Windows-widget som ligger på skjermen hele tiden.

LES OGSÅ:

De 5 beste gratis antiviruspakkene

Norton Cybercrime Index viser informasjon om dagens trusselnivå, og forteller deg hvor stor risikoen er for å bli infisert av ondsinnet programvare eller bli fralurt personlig informasjon via for eksempel nettfisking akkurat i dag.

Alltid risiko

Bakgrunnen for løsningen er at når du surfer på nettet, er det alltid en viss risiko for at pc-en din blir infisert av ondsinnet programvare. Mange nettsider kan være infisert med kode som forsøker å utnytte sikkerhetshull i nettleseren din eller i programmer og tillegg som brukes for å vise innhold på nettsider, for eksempel Flash, Java eller Media Player.

I tillegg har du trusler som kommer via e-post.

Hvor stor risikoen er, kan variere mye fra dag til dag. Nettkriminelle utnytter aktuelle hendelser i nyhetsbildet (for eksempel katastrofer) til å skreddersy nettsider som fanges opp av Google og andre søkemotorer, og som vises når noen søker etter ord knyttet til disse hendelsene.

Ved hjelp av Norton Cybercrime Index vil du få beskjed om det er spesielle begreper du bør passe deg for å søke etter på Google, for eksempel på dager hvor cyberkriminelle utnytter aktuelle hendelser til å promotere infiserte nettsider. Ifølge Symantec er risikoen stor, og selskapets egne tester har vist at ved enkelte søkebegreper kan 9 av 10 søketreff lede til «farlige» nettsider.

LES OGSÅ:

- Veldig mange vet ikke de er infiserte

- Hvis du søker etter noen av disse begrepene i dag, er det en stor risiko for at du navigerer til en infisert side, sier viseadministrerende direktør Laura García-Manrique i Symantec. Hun forteller at søketermene endrer seg hver dag, og at det derfor kan være nyttig med et verktøy som gjør det mulig for brukerne å gå inn og sjekke hva man bør passe seg spesielt for.

Dårlig dag for nettsurfing?

Ved å besøke Norton Cybercrime Index skal du kjapt få svar på hvor høyt trusselnivået er i dag, i forhold til tidligere dager. Informasjonen kommer fra blant annet Symantecs Global Intelligence Network, som har 240 000 sensorer i 200 land og overvåker mer enn 130 millioner servere over hele verden for å holde oversikt over trusler og angrep. Det benyttes i tillegg informasjon fra risikoanalyseselskapet ID Analytics og Open Security Foundations DataLossDB-prosjekt.

Nettleserversjonen starter med å vise deg dagens nyhetsoverskrift, som typisk kan være spesielle ting du bør passe deg for akkurat i dag. Det kan for eksempel være mange forsøk på id-tyveri eller nettfisking – at noen sender ut e-post hvor de forsøker å lure deg til å gi fra deg for eksempel kredittkortinformasjon.

Informasjonen er dessverre på globalt nivå, som betyr at du i noen tilfeller får informasjon som kanskje ikke er like relevant for norske brukere (som at cyberkriminelle utnytter at det er «tax season» i USA til angrep mot amerikanske brukere).

Nederst på skjermen kan du velge å se hvordan trusselnivået har endret seg over tid, og du kan be om mer detaljert informasjon om id-tyveri, nettsvindel («fraud»), ondsinnet programvare («malware») og spam.

LES OGSÅ:

TEST: Sikkerhetspakker - Funksjonalitet koster sekunder

Klikker du for eksempel på it-tyveri, får du mer informasjon om hvordan svindelen foregår, og en oversikt over de største tilfellene av id-tyveri i ulike deler av verden. Under nettsvindel får du tips om hva du bør være oppmerksom på akkurat nå, og du får også en liste over de landene i verden som har flest farlige nettsider som benytter metoder for nettfisking («phishing») for å lure fra deg informasjon.

Klikker du valget for ondsinnet programvare får du først opp en generell advarsel om den største trusselen akkurat nå, og deretter en oversikt over de farligste søkebegrepene på nettet for øyeblikket. Mobilversjonen inneholder den samme informasjonen, men tilpasset mindre skjermer.

Nyttig verktøy

Etter å ha prøvd ut tjenesten er vi ikke overbevist om at så veldig mange kommer til å bruke en tjeneste av denne typen, og de som vil bruke den er antagelig de brukerne som allerede er mest opptatt av sikkerhet – og dermed i utgangspunktet mindre utsatt for angrep enn andre.

LES OGSÅ:

Mac-sikkerhetstrusselen fortsatt liten

Men Norton Cybercrime Index er basert på avanserte analyser av enorme menger data, og det gjør det likevel til et både nyttig og lærerikt verktøy.

Du finner tjenesten på www.nortoncybercrimeindex.com , eller www.nortoncybercrimeindex.mobi hvis du bruker mobiltelefon. Widgets til Windows 7 eller Vista kan lastes ned fra www.norton.com/protectyourself

Les om: