Sjokktall for nye it-trusler

Sjokktall for nye it-trusler

Omfanget av virusangrep via direktemeldinger har økt med 80 prosent på et år, viser nye tall.

Omfanget av destruktive kodeangrep gjennom meldingsnetterk som Windows Live Messenger har økt med nær 80 prosent det siste året. Det viser en ny studie fra leverandøren Akonix, som selger sikkerhetsprogramvare for direktemeldingsverktøy.

Akonix har registrert 20 nye typer angrep nå i juli, og 226 så langt i år. Det er 78 prosent flere enn på samme tid i 2006.

Angrep via fildelingsnettverk som Kazaa og eDonkey har økt med hele 357 prosent til 32 angrep. Det betyr at fildelingsnettverk er i ferd med å bli en betydelig kanal for spredning av destruktiv kode.

Lekker hemmeligheter

Men fildeling utgjør også en sikkerhetsrisiko på en annen måte. En annen fersk amerikansk rapport kunne nylig avsløre at underleverandører og ansatte i offentlig sektor i USA har utvekslet hundrevis av hemmelige dokumenter over fildelingsnettverk.

De nye meldingsangrepene registrert av Akonix IM Security Center, er gjort ved spredning helt ny eller omskrevet kode. Blant de nyregistrerte ormene er Exploit-YIMCAM, Hupigon-SJ, InsideChatSpy, SpyPal, StealthChatMon, Svich og YahooSpyMon, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Ifølge Akonix dreier det seg for det meste om ormer som skal lokke brukere til å klikke på en nettadresse med skadelig innhold som så legger seg inn på pc-en. Det er også registert flere ormer som laster ned en trojaner på pc-en. Denne aktiveres ved pålogging til bestemte banknettsteder for å iverksette et tastloggingsprogram.

Flere av angrepene kombinerer epost og direktemeldinger, for eksempel ved at ormen leveres gjennom meldingssystemet, men spres gjennom epost.

Les om:

Sikkerhet