Skuffet over Norge i Snowden-saken

Skuffet over Norge i Snowden-saken

Amnesty Internationals politiske rådgiver i Norge etterlyser rettferdig asylsøknadsbehandling og politisk debatt.

- Jeg tror grunnen til at Norge helt prompt har avvist Edward J. Snowdens rett til å søke om asyl i Norge, er at USA har gitt såpass klar beskjed om hva som er deres interesse - og det er å få denne mannen til USA og få ført ham for en domstol, så den kan straffe ham, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

- Servil politisk taushet

I går arrangerte Amnesty demonstrasjonstog i sympati for Snowden, og i lettere raseri mot Norge. Etter demonstrasjonen kunne Ekeløve-Slydal fortelle Computerworld at hun er skuffet over hvor taust det er fra norske politikere i denne saken.

- Det er jo påtakelig, den totalt servile tausheten - ikke bare fra regjeringen, men fra opposisjonspartiene også. Hvor er opposisjonspartiene i denne saken?, spør hun.

Hun mener Snowden har en grunnleggende menneskerett i å få søke om asyl i Norge og få en rettferdig behandling av asylsøknaden.

- Ikke en gang denne rettigheten er man villig til å ivareta, og det er det vi kritiserer Norge for. At man velger å la realpolitikk få lov til å styre og setter menneskerettighetene til side. Det er farlig, og et tillitsbrudd for oss i Norge og andre som forventer at Norge står opp for deres rettigheter, sier Ekeløve-Slydal.

- Er du skuffet over Norge i denne saken?

- Ja.

En liten vokal frekkas fra hjørnet

Gårsdagens demonstrasjon ble stoppet i krysset før, og på andre siden av gata, fra den amerikanske ambassaden. Den politiske rådgiverens forhandlinger med politiet førte ikke frem.

- Er du skuffet over å bli stoppet her?

- Nei, vi gjør ikke noe stort poeng av det. Her står vi godt synlig for dem vi ønsker å kommunisere til.

Fra politiet hadde Amnesty fra før allerede blitt nektet bruk av megafon, og anmodet om å holde en stille demonstrasjon. Demonstrasjonen var fredelig den, men med den litt tilsidesatte plasseringen tillot demonstrantene seg likevel å snikrope seg hese i sommervarmen med ordene «yes you can protect this man».

Les om: