Skumle skyer

Skumle skyer

KOMMENTAR: Lagring over internett er helt klart praktisk. Men det kan også være mektig skummelt.

Plutselig kom Google dalende ned fra skyene med et ekstremt sjenerøst tilbud: Én gigabyte e-post. Gratis!

27. september 2004 klokken 15:23 var jeg innlemmet i det gode selskap via en invitasjon. Fire timer og 15 minutter senere fikk jeg min første Google-epost.

Dato: 27. september 2004 19:38
Emne: Ny g-mail konto
Fått g-mail oppe og gå ja?

Jeg svarte bekreftende, og var storfornøyd. Gmail var stas på den tiden. Tenke seg til, én gigabyte. Gratis. Og det over internett. Man kunne aldri gå tom, og det fantes ingen bekymringer. Dette sa Andreas, minst like fornøyd, da han ble invitert av meg kort tid senere:

Dato: 12. oktober 2004 22:57
Emne: Gmail til meg?!? jippi!
Så kult! takk skal du ha! er ikke alle som får tilgang til dette her.
Tror du de kommer til å fortsette å ha 1 gb i innboks?Klapp og klem fra Andreas =)

Google holdt sitt løfte og vel så det. Fra én gigabyte i 2004, er det i desember 2008 7,3 gigabyte og stadig økende kapasitet. Som et resultat tikker stadig flere eposter inn, og tilsvarende mange ut. Såpass mange eposter med saftige vedlegg ble det på et tidspunkt, at jeg 11. juni 2006 måtte opprette en ny for å få plass. Det strømmet inn langt flere epost enn jeg noensinne hadde forestilt meg. Det å slette dem fortløpende hadde ikke falt meg inn der jeg fråtset i gigabytes, verken av innkommende eller utgående post. Jeg rutet etter hvert til og med inn epost fra andre kontoer til Gmail for å kunne sjekke alt på et sted.

Nå ligger hele privatlivet mitt, og en del av arbeidslivet mitt, helt fra september 2004 og til nå, pent smurt utover to epostkontoer hos Google. På sine servere har selskapet godt over 20.000 innkommende epost adressert til meg.

Hvis jeg var berømt, ville kontoene være verdt en formue for Se og Hør. Hvis jeg var rik hadde identitetssvindlere også siklet over kontoene, som mer eller mindre gir hvem som helst mer enn nok informasjon til å kunne utgi seg for å være meg. Kanskje er jeg naiv når jeg blindt stoler på at min epost er trygg på Googles servere?

Det meste kan hackes, og ofte er det såre enkelt. For eksempel var det var lett å knekke epostkontoen til den amerikanske politikeren Sarah Palin, som stilte som visepresident under John McCain. Hun hadde en epostkonto hos Yahoo, og hackeren trykket enkelt og greit på "Reset password"-knappen. Med fødselsdato, postnummer og stedet hun møtte sin ektemann -- hvilket ble Googlet frem -- kunne hackeren publisere epost Palin nok helst skulle ha ønsket ikke ble offentliggjort.

Den samme sikkerhetsproblematikken melder seg innen cloud computing. I skyen outsources blant annet lagring av data, og dataene leses og lagres via internett. Akkurat som Gmail. Mange vil si det er fornuftig fra både et sikkerhetsmessig og økonomisk perspektiv å sentralisere data på denne måten.

Jeg er skeptisk. Hvem har kontroll i skyen? Her bør noen og enhver ta en vurdering om hva slags informasjon som skal ligge lagret. Det er bedre å være paranoid enn naiv.

På mine epostkontoer hos Google har jeg lagret flere gigabyte med data. Data som stammer fra venner, tidligere kjærester og til og med epost sendt fra anonyme kilder fire år tilbake ligger tilgjengelig.

Jeg har tatt mitt valg. I kveld skal jeg slette epost.

Sikkerhet