Skynet-lov på New Zealand

Skynet-lov på New Zealand

Den nye antipiratloven på New Zealand deler navn med skurken fra Terminator.

Fra 1 september må nettpirater på New Zealand passe seg, alle som laster ned ulovlig programvare etter dette risikerer en bot på inntil 70.000 kroner. De vil også bli nektet tilgang til internett.

Strengt ansvarsforhold

Vikram Kumar, leder for den ideelle interesseorganisasjonen Internet New Zealand, sier om loven at den som betaler regningen for internettoppkobling nå er nødt til å være oppmerksom på hvem som bruker internett på deres konto, og hva de bruker nettet til.

- Den som er ansvarlig for kontoen trenger å vite hva som skjer på oppkoblingen deres selv om de ikke gjør noe på nettet selv, og vanlige nettbrukere må forstå at p2p-fildeling nå er svært risikabelt, og ikke verdt å gjøre, sier Kumar til Newstalk ZB.

Private hjem, virksomheter og skoler er alle selv ansvarlige for aktiviteten på deres internettoppkobling, opplyser Kumar.

Gebyr for å klage

Den første dagen loven var i kraft var ikke spesielt spennende, sier Anna Skerten, talsmann for Telecom, og forteller at selskapet ikke hadde mottatt klager fra noen rettighetshavere.

Anonyme representanter for opphavsrettsholdere på New Zealand, sier de ikke regner med at den nye loven blir brukt så mye, og kaller den en vits etter at myndighetene tillot ISP-er å kreve gebyr på 25 NZ-dollar for å videreformidle klager fra rettighetshaver til kunder, ifølge nettstedet Stuff.

Enkelte ISP-er tror de vil motta klager etter hvert, om ikke annet enn for å sette presedens.

Men foreløpig er det altså stille.

Les om:

Sikkerhet