Skype for Business er klar

PRATES PÅ JOBB OG HJEMME: Skype for Business skal gjøre det lett å skype på jobb også. Illustrasjon: Arkivfoto

Skype for Business er klar

I en oppdatering som rulles ut på oppdateringstirsdag er Lync-klienten blitt til Skype for Business. Microsoft gir seg og aksepterer at å skype er bedre enn "å lynce".

Etter et halvt års langtidskoking, serverer Microsoft kombinasjonen av forretningsapplikasjonen Lync med merkevaren Skype fra forbrukersiden. Retten har navnet Skype for Business, og er tilgjengelig som en del av de vanlige oppdateringene og lappingene til Office 2013 for april.

De som bruker Lync Online via Office 365-skyen vil få denne oppdatert innen utgangen av mai.

Dermed trenger vi ikke lenger lære «å lynce» i tillegg til å skype. Navnebyttet til Lync var i sin tid blant annet begrunnet i at Office Communications Server, med klientene Microsoft Office Communicator og Microsoft Live Meeting, var mer enn en munnfull selv på en god dag.

Det er vanskelig å ikke forstå akkurat dét.

Lyncing slo ikke an

Gjennom Lync skulle samordnet kommunikasjon fra Microsoft komme under et merkenavn. For å skille det fra forbrukerproduktet Skype fikk det et eget navn, og håpet var at det «å Lynce» skulle bli synonymt med sikker, bedriftsklasse kommunikasjon og nettmøtevirksomhet.

I fjor innså Nadellas Microsoft at «Skyping» hadde tatt denne plassen i praksis og i ordbruk ute blant folk, og varslet samkjøring av kommunikasjonsplattform og av navn.

Skype for Business skal dermed bli et alternativ for profesjonell bruk av samordnet kommunikasjon. Dette innebærer tilstedeværelsesinformasjon («presence») på bedriftsnivå, sikkerhet, sporbarhet og administrasjon som følger regulatoriske krav.

Siden produktet ligger i Office-familien, betyr det at man skal kunne starte samtaler og møter direkte for eksempel fra Word eller Outlook. Dermed blir det en samhandlingsplattform også.

Et sted å prate sammen

Samtidig skal produktnavn, brukergrensesnitt og integrasjon med «vanlig» Skype gjøre Skype for Business enkelt å bruke til telefoni, videomøter og tekstprating.

Og sjølsagt ta i bruk.

Det er kjent av en av de langsiktige målene for Microsoft er at deres Skype-kommunikasjonsplattform skal gjøre det enkelt å få til digital kommunikasjon. Blant annet er det spilt inn som en mulig løsning i Norge for digital kommunikasjon i helsevesenet: Sikker, kryptert digital kommunikasjonsplattform internt mellom institusjonene, og ut til helseaktører som fastleger og andre i førstelinje. Lett tilgjengelig digital kommunikasjon for sluttbruker og helsemedarbeider, der svært mange er kjent med og vant til å bruke Skype på PC og nettbrett.

- Det må være lettere for pasienter å ha konsultasjoner med fastlege og spesialist, slik at kontakten med helsevesenet blir mer effektiv for begge parter. Vi mener også at det å bruke kjente verktøy er det mest effektive, for eksempel Skype og Lync. Da må det også gjøres noe med vederlagene til legene for konsultasjoner, slik at alle konsultasjoner via telesamband behandles likt med ordinære konsultasjoner, sa Stian Sollien, produktansvarlig for helse i Microsoft Norge til Computerworld om Norges digitale helsetilstand etter regjeringsskiftet.

Samordnet med hjemmet, Office og Surface

Siden 2013 har Skype for konsumenter vært buntet med både Office 365 og Surface-produktene til Microsoft. Her har argumentene vært enklere digitalt samarbeid og kommunikasjon mellom familiemedlemmer via Skype og Office. Også med en uttalt kopling mellom samhandling i «AS Familien» og mot jobben.

Systemadministratorer får mulighet både til å bremse utrullingen av Skype for Business, og beholde brukergrensesnittet fra Lync i en overgangsperiode.

Sikkerhet