Slakter irriterende antivirus

Slakter irriterende antivirus

Eksperter mener antivirus-løsningene er dårlige og irriterende, mens bransjen sier de har gjort som de ble fortalt.

"Er du sikker?". "Noen prøver å komme gjennom brannmuren!". "Filen kan være skadelig!".

Å ha sikkerhetspakker installert kan noen ganger være som å ha besøk av sin mor. I sin pc. 24 timer i døgnet.

Likevel holder vi ut. Sikkerhetsrisikoene er mange, og har vi et antivirusprogram kan vi i det minste føle oss litt tryggere.

Men svenske sikkerhetseksperter raser nå mot forbrukerversjonene av de populære antivirus-løsningene.

LES OGSÅ: Sjokktest av sikkerhetspakker

- De fleste leverandørene burde skamme seg! sier Predrag Mitrovic i sikkerhetsfirmaet Labcenter til Computerworlds søsterside Computersweden.

- Programmene oppfattes som fortstyrrende, og det veies ikke opp av nytteverdien. Dette skaper en kollektiv misnøye, fortsetter mannen som skal være en av Sveriges fremste sikkerhetseksperter.

Han trekker frem at forbruker-versjonene av antiviruspakkene har få muligheter til å skreddersy beskyttelsen, og at resultatet blir at programmene overlesser brukeren med automatiske søk og beskjeder i hytt og gevær.

- Det er definitivt slik at antivirusprogrammene overlesser maskinene. Det fører til at brukerne slår av programmene i visse situasjoner, sier en annen sikkerhetsekspert, Robert Malmgren i Romab.

LES OGSÅ: Løpsk antivirus ødelegger XP

Han sier videre til Computersweden at programmene heller ikke er særlig flinke til å faktisk oppdage trusler.

- Det finnes undersøkelser som viser at programmene bare finner en liten del av de virus som finnes og det er min erfaring også, sukker Malmgren.

En tredje ekspert, Thomas Nilsson i Certezza, slenger seg også med i pipekonserten.

- Vi har kunder som lurer på om de skal bruke antivirusprogrammer i det hele tatt, forteller Nilsson.

Bransjen selv forsvarer seg mot angrepene ved å peke på at de har hørt på brukerne og gjort som de har sagt. Per Hellqvist jobber som sikkerhetsekspert hos Symantec, og ser ikke at de har gjort noe galt.

LES OGSÅ: - Hacking er superlett

- Vi har virkelig hørt på kritikken og unngått mange av problemene i vår siste versjon av forbrukerversjonen av vårt produkt. Det finnes mange muligheter for innstillinger, og brukergrensesnittet er mye raskere, sier han til Computersweden.

- Nå har vi gått gjennom hver eneste linje i programkoden. Problemet var at vi i mange år har lagt til flere og flere funksjoner uten å tenke på hvordan det har påvirket systemresursene.

LES OGSÅ: - Folk slår av masete sikkerhet

Les om:

Sikkerhet