Slår alarm for smart-tven

Slår alarm for smart-tven

Smarte hackere kommer til å utnytte smart-tver, tror sikkerehtsselskap, som savner bedre lapperegime.

Smart-tver, altså tv-er med små datamaskiner som kan kjøre apper, øker i salg. Rundt 60 prosent av tv-ene solgt i 2012 var smart-tver, ifølge Elektronikkbransjens prognoser. De tror tallet øker til 75 i inneværende år. Nå påpeker sikkerhetsselskapet Trend Micro at jo flere som bruker smart-tv, jo mer populært blir det også for hackere å se på denne plattformen.

- Så lenge TV-apparatet var en enkel maskin behøvde ikke husholdningen være urolig for hacking. Men når stadig flere velger smart-TV -apparater behøver TV-bransjen en helt annen sikkerhetstilnærming enn før. Når det gjelder datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner finnes det i dag en helt annen beredskap til å fikse sikkerhetshull som oppdages, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro Norge, i en pressemelding.

Kan utpresses via webcam

Han påpeker at skurker kan stjele informasjon eller overvåke nettverket via den smarte tv-en, via ondsinnede apper. Han ser også for set at, med tanke på fjernkontrollen blir brukt i stedet for mus og tastatur, så er kanskje passordet kanskje av den enkle sorten.

- Enten du bruker en smart-TV for å surfe i filmutvalget eller på nettet skal du tenke på sikkerheten. For eksempel er det teknisk mulig for en hacker å ta over web-kameraet som finnes i TV-apparatet og se hva som skjer i din stue. Om vedkommende skulle befinne seg i en kompromitterende situasjon kan man i verste fall stå ovenfor en ubehagelig utpressingssituasjon, sier Roald.

Forholdsregler

Han mener den enkle løsningen i dette tilfellet kan være å klistre over en lapp når man ikke selv bruker web-kameraet – som i dag benyttes først og fremst til videosamtaler via Skype eller til online spilling.

- Beskytt dine konti gjennom å bruke sterke passord og forskjellige passord for forskjellige tjenester. Ha også et høyt sikkerhetsnivå på innlogging til både bredbåndsruteren og nettverket for øvrig. Dernest vil det være fornuftig å koble din smart-tv til en sikker nettverkstilkobling. Sist, men ikke minst, gjennomfør regelmessige sikkerhetskontroller og bruk programvare som gjør det mulig å ha ulike restriksjoner. Først da kan du koble av og nyte din smart-tv, sier sikkerhetsselskapets administrerende direktør.

Les om: