Slår tilbake om datainnbrudd

Slår tilbake om datainnbrudd

Datakrimavdelingen i Kripos mener Gisle Hannemyr tar feil når han sier politiet ikke hadde lovhjemmel da de gjennomførte husransakelse mot flere personer i "Tele2-saken".

Lektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, gikk i helgen ut i Dagbladet og hevdet at misbruket av flere teleoperatører ikke var datainnbrudd. Kripos reagerer og vil ha seg frabedt at en som underviser i informatikk belærer dem om juss.

- Hannemyr syntes å basere sitt synspunkt på en lovparagraf som er endret, sier politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til Computerworld. Han påpeker også at rettsavgjørelsen som Hannemyr viser til i Dagbladets artikkel, er gitt etter den tidligere lovgivningen.

LES OGSÅ: Tele2-skandalen: - Ikke datainnbrudd

Lovendring
Stridens kjerne står om straffelovens paragraf 145, den såkalte ”hackerparagrafen”. I Dagbladets artikkel hevder Hannemyr at det må ha vært brutt en form for beskyttelse for at denne paragrafen skal kunne benyttes.

- Det er riktig at straffelovens paragraf 145 hadde et slikt krav – frem til 2005. Da ble loven endret, og kravet om at en beskyttelse må brytes for at det skal være datainnbrudd er fjernet, sier Trønnes Hansen.

Etterforskningen fortsetter
Nå fortsetter etterforskningen, og avhørene vil pågå ut i uken. Politiet beslagla to-tre pc-er fra hver person, men i følge Trønnes Hansen har politiet allerede returnert noe av det beslaglagte datautstyret.

Trønnes Hansen kan ikke si noe om det er noen sammenheng mellom de fire personene som har fått sine boliger ransaket, men bekrefter at de er i samme aldersgruppe som 22-åringen Lasse som stod frem i Dagbladet.

Det har også vært diskutert om teleoperatørene bør stilles til ansvar for å ikke ha sikret informasjonen tilstrekkelig. Kripos er vage på dette punktet.

- Ingenting er avsluttet og vi kan ikke utelukke noe. Det kan være aktuelt å hente inn ytterligere informasjon fra teleoperatørene. Men vi har pr i dag ingen sak mot Tele2, sier Trønnes Hansen til Computerworld.

Les om:

Sikkerhet