Sleip orm på USB

Sleip orm på USB

En dataorm som spres via USB minnepinner er nå den største trusselen mot PC-brukernes sikkerhet.

Skadelig kode som spres via flyttbare lagringsmedier kaprer første og tredje plass på McAfees liste over de fem største sikkerhetstruslene i verden, hovedsakelig som følge av utbredt bruk av USB-enheter.

Det melder datasikkerhetsselskapet McAfee i sin trusselrapport for årets første kvartal, som kom ut i går.

De øvrige tre topplasseringene besittes av trojanske hester som stjeler passord, samler statistikk anonymt og laster ned uønsket programvare, heter det i rapporten.

En dataorm er skadelig programkode som installeres på en datamaskin uten brukerens viten og vilje. Ormen sprer seg ved å sende kopier av seg selv til andre maskiner i et nettverk, som dermed også blir infisert.

I tillegg til bare å spre seg bærer en dataorm gjerne med seg såkalte ”payloads,” som kan slette filer eller strupe båndbredden i et nettverk. Det vanligste er at ormen installerer en såkalt bakdør, som åpner for at den som har laget ormen kan ta kontroll over en den infiserte datamaskinen.

Utspekulerte metoder

Selskapet forteller at angripere i økende grad utnytter store nyhetssaker for å forgifte søk på internett, og søkemotormanipulasjon brukes for å drive trafikk til skadelige nettsider.

”Vår siste trusselrapport bekrefter at trendene for skadelig kode og søppelpost fortsetter å vokse slik vi har forutsett,” sier sjefen for Global Threat Intelligence, Mike Gallagher, hos McAfee.

Les også: Nettkriminelle lurer deg.

Les om:

Sikkerhet