Slik bekjemper Komplett truslene

Slik bekjemper Komplett truslene

Tapte minutter koster Komplett dyrt. Derfor holdes sikkerheten innenfor familien.

Hvert 17. sekund. Døgnet rundt, året rundt. Så ofte tikker det inn en bestilling til Komplett i Sandefjord.

Nærmere bestemt inn til Stein Ove Røvs serverrom. It-sjefen står stolt blant sine splitter nye IBM-skap, som til sammen huser rundt 200 servere.

- Du ser det skal bli spotter i gulvet her, de er ikke helt ferdig ennå, beklager Røv.

- Det handler om stolthet. Er det ryddig og ordentlig her, jobber it-avdelingen bedre.

Diesel-sikring

Det er de pent nødt til. Den elleve mann sterke it-avdelingen drifter alle nettbutikkene i Komplett-konsernet.

Med den enorme trafikken, de hyppige bestillingene og de strenge kravene til både sikkerhet og oppetid, står utfordringene i kø. Lastbalanserere og mye cache-minne tar seg av de opp mot 120.000 kunder hver dag. For å ikke miste noen ordre, tas det sikkerhetskopier hvert tiende minutt; først på disk, så videre til tape. Hvordan de sikrer seg mot datakriminalitet vil ikke Komplett si noe om. Røv vil ikke "gi noen noe gratis".

Se også: Alle bildene fra vårt Komplett-besøk - se hvordan pakken bestilles, finnes, pakkes og sendes!

Nettet kommer inn til det fiberbaserte serverrommet via fire linjer, alle fra Telenor. De kaller det en "gravemaskin-sikring". Også strømbrudd har de beskyttet seg mot, med et system som slår på dieselaggregat og sender sms om katastrofen skulle inntreffe. Noe som skjedde senest for en måned tilbake.

- Midt i julehandelen måtte vi kjøre på diesel i 45 minutter, forteller Røv, som har sørget for å grave ned en stor dieseltank om strømbruddet blir langvarig.

- Jeg tør ikke tenke på hva det kunne kostet oss å miste den tiden, smiler Komplett.no-direktør Anton Hagberg.

Robot-hær

At tid er penger, er en sjeldent gjeldende klisjé for Komplett. Det gjør seg ikke bare gjeldende på serverrommet. Klisjéen følger fiberkablene ut fra serverne og ned til lagrene.

I hjertet jobber 55 ansatte 16 timer i strekk døgnet rundt for å få ordenen din unna så fort som overhodet mulig. De får ingen pauser, og håndterer 55.000 kasser med varer. Det eneste de trenger er vedlikehold i ny og ne. Heldigvis er disse ansatte roboter.

- Vi forsøker å gjøre så lite manuelt arbeid som mulig, forteller Hagberg, og kikker utover robothæren.

De durer rundt på et rutenett av stablede kasser, som de plukker og sender til en gjeng unge mennesker som legger riktig antall varer i riktige esker. Det kan ta så lite som én time fra du har bestilt varen, til den ligger klar for sending.

- Det er helt greit å stå her, smiler Christina Louise Mo, før skjermen lyser "Get new box!" og hun får servert nye kasser som skal pakkes, skannes og sendes.

Hvordan sikrer de at ingen pc-er de selger leveres med virus? Les videre på neste side!

Les om:

Sikkerhet