Slik ble Russlands president wifi-overvåket

Slik ble Russlands president wifi-overvåket

Enda en grunn til hvorfor du bør tenke deg nøye om før du bruker et åpent wifi-nettverk.

The Guardian har fått tak i hemmelige dokumenter som er en del av det Edward Snowden har lekket. Her kommer det frem at de britiske arrangørene for et G20-toppmøte i London i 2009, skal ha overvåket den russiske presidenten via et åpent wifi-nettverk.

Britisk etterretningstjeneste skal ha opprettet egne, overvåkte wifi-nettverk, og tatt i bruk skjult overvåkingsutstyr. Computerworld Danmark skriver at de skal også ha sneket seg til adgang til møtedeltagernes Blackberry-telefoner hvor de kunne overvåke telefontrafikk og epost.

Ifølge The Guardian var overvåkingen så effektiv at etterretningstjenesten til enhver tid hadde oversikt over hvem som hadde kontakt med hvem.

All informasjon fra deltakernes telefontrafikk ble direkte overført til etterretningstjenesten GCHQs kommandosenter, hvor alt ble vist på et 15 kvadratmeter stort lerret på veggen- alt dette mens møtet var i gang.

Ville dekryptere Medvedevs samtaler

Russland, Tyrkia og Sør-Afrika var antagelig blant de landene som ble utsatt for intens overvåking.

Dokumentene som er lekket avslører blant annet at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har forsøkt å avlytte den daværende russiske presidenten Dmitry Medvedevs krypterte telefonsamtaler.

I ett av dokumentene kommer det frem at britiske etterretningstjenester lykkes i å hacke seg inn i sør-afrikanske datamaskiner hvor de blant annet fikk tilgang til nettverket til det sør-afrikanske utenriksdepartementet. Her lå det dokumenter som tilhørte landets delegater til G20 og G8-møter.

Også den tyrkiske finansministeren, Mehmet Simsek, samt 15 personer fra hans delegasjon ble utsatt for målrettet overvåking.

Ifølge The Guardian tyder mye på at overvåkingen som fant sted var godkjent av høytstående embetsmenn i daværende statsminister Gordan Browns regjering. Informasjonen som ble samlet inn skal angivelig har blitt gitt videre til flere britiske ministre.

Les om:

Sikkerhet