Slik får du en sikker e-ferie

Slik får du en sikker e-ferie

Slik kan du slappe av mens uvedkommende jakter dine brukernavn, passord og pin-koder.

Snart er det sommerferie for de aller fleste her til lands. Nordmenn er vant til å ta med seg sin digitale verden også i de varme sommerukene. Internett-surfing, epost og mobil er blitt en naturlig del av ferien for mange.

Om du tar med deg din «e-verden» på ferie, bør du også ta med deg litt informasjonssikkerhet. Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) har satt opp noen råd for å unngå de største digitale nedturene. De oppfordrer brukerne å være bevisst når du bruker en fremmed pc eller egen pc i det offentlige rom.

Kriminelle kan med enkle midler få tak i dine personlige opplysninger, som brukernavn, fødselsnummer, passord, pin-kode, bankkonti og kredittkortnumre. Ukritisk bruk kan føre til at uvedkommende får tak i opplysningene, for eksempel gjennom avlesing av dine tastetrykk på pc-en.

Epost og nettbank

Med utbygget mobilt nettverk i hytteområdene, mobilt bredbånd, samt WLAN i det offentlige rom, hoteller og kafeer tar ikke folk ferie fra Internett og omverdenen på samme måte som tidligere. Vi sjekker været og leser aviser på nettet, surfer rundt og lar oss underholde. Mange er også innom jobben og banken fra hytteveggen, internettkafeen eller hotellrommet.

NorSIS anbefaler alle som har behov for å lese e-post fra offentlige PC-er om å være bevisst på farene og handle deretter. Her er noen tips:

  1. Tenk over hvem som kontrollerer pc-en du bruker, hva slags informasjon skal du hente, hvilken informasjon du legger igjen og hvilke spor du legger igjen.
  2. Bruk helst ikke nettbank fra offentlige pc-er.
  3. Dersom du må logge deg på nettbanken, så sørg for å logge deg av etterpå.
  4. Når du leser e-post eller bruker nettbank, så sjekk også at ingen kikker deg over skuldra.
  5. Sikkerheten økes hvis du endrer pin-kode og passord for de tjenestene du har brukt når du kommer hjem.

Les tipsene for bærbare pc-er, mobile enheter og kredittkort på neste side!

Les om: