Slik får du orden på passordene dine

Slik får du orden på passordene dine

Her er programmene som husker passordene for deg. Og de er ikke bare for sikkerhetsnerder.

Det kan være et mareritt å holde styr på passordene du bruker på nettet, og noen nettsteder kommer ofte med mer og mer vanvittige krav til hvordan passordet ditt skal bygges opp.

Kompliserte passord er bra for sikkerheten, men kan være sann plage for en overfylt og småstresset hjerne. I dag må du bruke både tall og bokstaver i passordet ditt. Som regel må det være minst åtte tegn, og i noen tilfeller må du bytte passordet hver tredje måned.

Det er til og med sider som ikke godkjenner passordet hvis navnet ditt eller et vanlig brukt ord inngår i det. Derfor kan det være en ganske god idé å skaffe seg et program som kan administrere de mange passordene.

Trenger kun huske ett passord

Slike programmer krever bare at du husker ett hovedpassord. Så sørger det for at du blir låst forsvarlig inn på alle dine forskjellige tjenester.

Du tenker kanskje at nettleseren din allerede innholder en funksjon som kan fylle inn passordet ditt automatisk. Men hva gjør du når du installerer en ny nettleser eller har bruk for å nullstille den? Dessuten kan det være sikkerhetsproblemer forbundet med å lagre passord i nettleseren, fordi det i prinsippet betyr at alle kan sette seg ved datamaskinen din og få tilgang til dine passordbeskyttede tjenester.

Flere av programmene kan dessuten huske langt mer enn bare passordene dine. For eksempel kan flere av dem ta vare på dine kredittkort-opplysninger, så du ikke lenger trenger å reise deg opp av godstolen for å finne frem betalingskortet når du skal handle på nettet. I stedet trenger du bare å taste inn ditt hovedpassord, og så blir dine kortopplysninger automatisk kopiert inn på siden.

Vi har funnet tre passord-programmer som du bør vurdere å bruke hvis du er i ferd med å bli gal av de mange ulike passordene dine.

1Password - den letteste og dyreste løsningen

Det er kanskje det flotteste og mest brukervennlige av alle passordprogrammene på markedet. Opprinnelig er programmet laget for Mac-maskiner, men nå finnes det også til Windows, iPhone og iPad.

1Password lagrer ikke bare dine passord, men også dine kredittkort-opplysninger og andre personlige opplysninger, så du slipper å måtte taste dem inn hver eneste gang du skal betale over nettet.

Alle dataene dine er naturligvis krypterte, og programmet fungerer som et slags digitalt pengeskap hvor du også kan oppbevare programvarelisenser og det 1Password kaller for ”secure notes” (sikre notater).

Les om:

Sikkerhet