Slik gjemmer du deg for Google

Slik gjemmer du deg for Google

Firefox-tillegg lar deg søke på nettet uten at Google logger det.

Google vet mye mer om deg enn du kanskje er klar over. Er du Firefox-bruker og ønsker samtidig litt større privatliv på nettet er kanskje dette nettlesertillegget noe for deg.

Googlesharing gjør det nemlig mulig å surfe på internett uten at Google registrerer brukerens aktiviteten.

Googlesharing bruker anonome proxyservere for å sende falsk informasjon til Google når noen bruker en tjeneste som ikke krever innlogging, som for eksempel Googles søk, nyheter og bildetjenester.

Storebror Google

Normalt samler Google inn en stor mengde informasjon om hver bruker ved å kombinere informasjon ved å blant annet å plassere informasjonskapsler på brukerens datamaskin samt registrere deres ip-adresser.

- Problemet er bare at Google har en utrolig stor mengde informasjon. Selskapet registrerer alt, for alltid. På mange måter kan Google bygge en profil av deg som er mer korrekt enn hva dine beste venner skulle kunne gjøre, sier Moxie Marlinspike som jobber i sikkerhetsselskapet Institute of Disruptive Studies og som har laget nettlesertillegget.

Google har ennå ikke kommentert det nye tilleggsprogrammet. Selskapet oppgir imidlertid på sine nettsider at all informasjon som samles inn fra brukerne kun brukes for å lage bedre tjenester, skriver PC Worlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det finnes andre anonymiseringstjenester som gir enda mer privatliv, blant annet The Onion Router (TOR). Moxie Marlinspike mener imidlertid at den er «smertelig treg».

I november 2009 introduserte Google en tjeneste som lar brukere se og administrere noe av dataen som selskapet har oversikt over. Men brukere må ha en konto for å få tilgang, og den viser ikke annen informasjon som selskapet kan ha samlet opp.

Googlesharing finner du her. Sjekk hva Google vet om deg her.

Les om:

Sikkerhet